80 Procent Van De Ms-Patiënten Merkt Dit Symptoom Op, Zeggen De Eerste Experts:

Multiple sclerose (MS) is zowel een onvoorspelbare als langdurige ziekte, wat het een zenuwslopende diagnose maakt. Erger nog, MS is moeilijk te diagnosticeren, omdat de symptomen vaak lijken op andere veelvoorkomende aandoeningen, waardoor veel mensen met MS vaak een verkeerde diagnose krijgen. Uit een studie van juni 2021, gepubliceerd in het tijdschrift Neurology, bleek zelfs dat vroege MS-symptomen vaak tot vijf jaar worden gemist voordat patiënten de juiste diagnose krijgen. Om u te helpen erachter te komen waar u op moet letten, is er één symptoom dat vroeg in deze ziekte van het centrale zenuwstelsel optreedt en dat vier op de vijf patiënten treft. Lees verder om het meest voorkomende vroege symptoom van MS te ontdekken.

Als u dit tijdens het lopen opmerkt, kan dit een vroeg teken van MS zijn.

Bijna 80 procent van de mensen met de diagnose MS merkt als eerste vermoeidheid op.

Depressieve vrouw 's nachts wakker, ze raakt haar voorhoofd aan en lijdt aan slapeloosheid

Een studie uit 2021, gepubliceerd in het Multiple Sclerosis Journal, analyseerde meer dan 200 MS-patiënten het jaar na hun diagnose en ontdekte dat vermoeidheid het meest voorkomende vroege symptoom was. Volgens de National Multiple Sclerosis Society (NMSS) ervaart bijna 80 procent van de mensen met de diagnose MS al vroeg onverklaarbare vermoeidheid.

Mensen met MS kunnen meerdere soorten vermoeidheid hebben, zoals slaapgebrek als gevolg van blaasdisfunctie of nachtelijke spierspasmen, of vermoeidheid als gevolg van het feit dat ze meer moeite moeten doen om dagelijkse taken uit te voeren. Maar de NMSS zegt dat één type vermoeidheid, lusteloosheid genoemd, uniek is voor mensen met MS. Dit soort vermoeidheid "komt meestal dagelijks voor, kan vroeg in de ochtend optreden, zelfs na een goede nachtrust, wordt erger naarmate de dag vordert, wordt vaak verergerd door hitte en vochtigheid, komt gemakkelijk en plotseling op, is over het algemeen ernstiger dan normaal vermoeidheid, en heeft meer kans om de dagelijkse verantwoordelijkheden te verstoren," volgens de organisatie.

 Selma Blair onthult het eerste teken dat ze multiple sclerose had.

MS kan zich specifiek uiten als zwakte of zwaarte in uw benen.

Close-up shot van een onherkenbare vrouw die pijn in haar knie wrijft terwijl ze thuis werkt

Vermoeidheid gerelateerd aan MS treedt meestal op wanneer zenuwen verslechteren in de wervelkolom, wat meestal resulteert in zwakte die in het begin het meest opvalt in de benen, volgens de Physio Centres of Africa.

"Vaak zeggen mensen dat hun benen zwaar aanvoelen en moeilijk op te tillen zijn," Gloria Hou, MD, de medische co-directeur van het University of Washington Medicine Multiple Sclerosis Center in Seattle, Washington, vertelde WHTT. "Dat is een heel typische beschrijving voor neurologische zwakte."

En voor meer gezondheidsnieuws dat rechtstreeks in uw inbox wordt verzonden, kunt u zich aanmelden voor onze dagelijkse nieuwsbrief.

Hittegevoeligheid is een ander veelvoorkomend MS-symptoom dat al vroeg opduikt.

persoon die geniet van de elektrische ventilator, zijn gezicht thuis verkoelt, tijdens de zomerhitte

Vermoeidheid is niet het enige symptoom dat de meerderheid van de MS-patiënten in het begin ervaart. Volgens een studie uit 2018, gepubliceerd in het tijdschrift Temperature, ervaart ongeveer 60 tot 80 procent van de patiënten met MS ook een bepaald soort hittegevoeligheid die bekend staat als het Uhthoff-teken of het Uhthoff-syndroom.

Dit is een aandoening waarbij zelfs een kleine verhoging van de lichaamstemperatuur van een kwart graad de neurologische symptomen van een patiënt tijdelijk kan verergeren, waardoor MS-patiënten mogelijk meer spierzwakte, visuele beperkingen, cognitieve problemen, onbalans of zelfs vermoeidheid kunnen ervaren.

Er is een lange lijst met andere MS-symptomen om op te letten, aangezien de ziekte iedereen anders treft.

man met gezichtsproblemen en het dragen van een bril tijdens het staren en het lezen van berichten op smartphone tijdens het ontbijt thuis. Oude man met wazig zicht binnenshuis

Volgens de NMSS zijn andere veel voorkomende symptomen van MS de MS-knuffel, wat een knijpend gevoel rond de romp is; loopproblemen; gevoelloosheid of tintelingen; stijfheid; spiertrekkingen; zichtproblemen; hoogtevrees; duizeligheid; blaas disfunctie; seksuele problemen; constipatie; verlies van darmcontrole; pijn; jeuk; cognitieve veranderingen; emotionele veranderingen; en depressie. Andere MS-symptomen die kunnen optreden, maar minder vaak voorkomen bij patiënten, zijn onder meer spraakproblemen, verlies van smaak, slikproblemen, toevallen, ademhalingsproblemen en gehoorverlies.

Maar uiteindelijk kan de ziekte bij iedereen op verschillende manieren tot uiting komen, dus als u iets vervelends vindt, moet u met uw arts overleggen. "MS-symptomen zijn variabel en onvoorspelbaar," de NMSS waarschuwt. "Geen twee mensen hebben precies dezelfde symptomen en de symptomen van elke persoon kunnen in de loop van de tijd veranderen of fluctueren."

Dit was het eerste teken van MS "Sopranen" Star Jamie-Lynn Sigler opgemerkt.

Geef een reactie