Als Je Benen Zo Aanvoelen, Laat Je Hart Dan Controleren, Zegt Mayo Clinic

Hartziekte is de belangrijkste doodsoorzaak in Amerika en een van de grootste bedreigingen voor uw gezondheid. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) is hartfalen zelfs verantwoordelijk voor één op de vier dodelijke slachtoffers in de V.S.S., elke 36 seconden een dood veroorzaken. En hoewel hartaanvallen de reputatie hebben plotseling, willekeurig en onvermijdelijk te zijn, kan dat niet minder waar zijn. Hartaanvallen zijn meestal het gevolg van chronische hartaandoeningen die zich in de loop van de tijd langzaam ontwikkelen, en uw kans om er een te krijgen kan worden verminderd met vroege gezondheidsinterventies.

Dat is precies waarom de CDC aanbeveelt dat u regelmatig wordt gescreend op chronische aandoeningen die leiden tot ernstige hartinfarcten – voordat u een point of no return passeert. In het bijzonder luiden sommige experts alarm over perifere aderziekte (PAD), die momenteel van invloed is op.5 miljoen Amerikanen ouder dan 40 jaar. Bij mensen met PAD veroorzaakt een opeenhoping van vette plaques vernauwde of geblokkeerde slagaders, wat uiteindelijk kan leiden tot een hartaanval of beroerte. En de Mayo Clinic zegt dat de sleutel tot het opsporen van deze aandoening kan zijn om goed te letten op veranderingen in het gevoel in je benen. Lees verder om erachter te komen op welk vreemd symptoom u moet letten en wanneer u de dokter moet bellen.

 De helft van de patiënten met een hartstilstand merkt deze symptomen dagen eerder op, zegt de studie.

Chronisch koude benen hebben kan duiden op hartaandoeningen.

meisje dat in bed ligt met haar benen gespreid, elke dag woorden

Als je het vaak merkt "kou in uw onderbeen of voet, vooral in vergelijking met de andere kant," de Mayo Clinic zegt dat dit te wijten kan zijn aan een slechte bloedsomloop als gevolg van geblokkeerde slagaders. Om deze reden waarschuwen hun experts dat u "verwerp [dit symptoom] niet als een normaal onderdeel van het ouder worden."

"Deze afzettingen bestaan ​​uit cholesterol, vetstoffen, cellulaire afvalproducten, calcium en fibrine (een stollingsmateriaal in het bloed)," de American Heart Association (AHA) legt uit:. "Naarmate plaque zich opbouwt, wordt de wand van het bloedvat dikker. Dit vernauwt het kanaal in de slagader, waardoor de bloedstroom wordt verminderd. Dat vermindert de hoeveelheid zuurstof en andere voedingsstoffen die het lichaam bereiken."

Als de bloedstroom naar het hart wordt onderbroken, kan dit uiteindelijk leiden tot een hartaanval. Evenzo, als zich een stolsel vormt in deze smalle slagaders en de bloedtoevoer naar de hersenen beperkt, kan dit leiden tot een beroerte.

 Als je dit in je bloed hebt, heb je 42 procent meer kans op een hartaanval.

Ophoping van tandplak kan in alle bloedvaten voorkomen, maar komt het meest voor in de benen.

Dokter controleert de gezwollen benen en aderen van een patiënt

Volgens het CDC, "PAD kan in elk bloedvat voorkomen, maar komt vaker voor in de benen dan in de armen." Voor veel mensen kan deze blokkade in de onderste ledematen bijdragen aan moeite met lopen, chronische pijn in de benen of gevoelloosheid.

Niet iedereen ontwikkelt echter PAD in de benen. "Waar plaque zich ontwikkelt en het type slagader dat wordt aangetast, verschilt per persoon. Plaque kan de bloedstroom door grote of middelgrote slagaders in het hart, de hersenen, het bekken, de benen, de armen of de nieren gedeeltelijk of volledig blokkeren," zegt de AHA.

Naast het veroorzaken van perifere vaatziekte, kunnen blokkades in deze andere lichaamsgebieden leiden tot coronaire hartziekte, angina, halsslagaderziekte of zelfs chronische nierziekte, zegt de organisatie.

Let op deze andere tekenen dat hartaandoeningen uw bloedvaten aantasten.

Man met hoge bloeddruk die pijn op de borst ervaart terwijl hij overdag thuis zitljubaphoto /

Als u lijdt aan een coronaire gebeurtenis, kunnen uw symptomen verschillen op basis van de onderliggende oorzaak, legt de Mayo Clinic uit. Als uw hartaandoening het gevolg is van een aangetast bloedvat – zoals in het geval van perifere vaatziekte – kunt u pijn op de borst, beklemd gevoel op de borst, kortademigheid, gevoelloosheid of zwakte in uw ledematen of pijn in de nek, kaak, keel opmerken , of buik naast een koud gevoel in uw benen of armen.

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief voor meer gezondheidsnieuws dat rechtstreeks in uw inbox wordt verzonden.

Dit is wanneer je de dokter moet bellen.

Verwarde man die klaagt over pijn op de borst terwijl hij praat met een arts in een gang in een medische kliniek tijdens een pandemie van het coronavirus

Experts van de Mayo Clinic zeggen dat als u een van de bovenstaande symptomen ervaart, u onmiddellijk contact moet opnemen met uw medische zorgverlener. Maar zelfs als u geen symptomen van PAD ervaart, kunt u toch een screening aanvragen als u ouder bent dan 65 jaar, ouder dan 50 jaar met een voorgeschiedenis van diabetes of roken, of jonger dan 50 jaar met een voorgeschiedenis van diabetes en andere PAD. risicofactoren, waaronder obesitas of hoge bloeddruk.

De American Heart Association waarschuwt dat roken, een hoog cholesterolgehalte en verhoogde niveaus van triglyceriden in uw bloed aanvullende risicofactoren zijn. Door te sporten, te stoppen met roken en chronische aandoeningen zoals hypertensie, hoog cholesterol of diabetes te behandelen, kunt u uw risico op een coronaire gebeurtenis als gevolg van PAD verlagen.

 Als je dit merkt als je loopt, kan je hart in de problemen zitten.

Lauren Gray Lauren Gray is een schrijver, redacteur en adviseur uit New York. Lees verder

Geef een reactie