Als Je Deze Kleur Op De Kieuwen Van Een Vis Ziet, Eet Het Dan Niet, Zeggen Experts:

Chef-koks weten dat bij het koken van vis versheid de belangrijkste factor is. Maar voor degenen onder ons zonder culinaire referenties, kan het moeilijk zijn om te weten waar ze op moeten letten bij de perfecte pescatarische maaltijd. Experts zeggen met name dat het opmerken van deze kleur op de kieuwen van een vis je kan helpen om uit de buurt te blijven van vissen, waardoor je meer kans hebt op het ontwikkelen van een ernstige door voedsel overgedragen ziekte. Lees verder om erachter te komen welke kleur een dode weggever is dat er iets mis is, en waarom je het nooit zou moeten eten.

 De enige groente die je nooit rauw mag eten, waarschuwt CDC.

Als je paars of bruin op de kieuwen van een vis ziet, eet het dan niet op.

Tonijn rode kieuwen

Wanneer je hele vis op een markt koopt, moet een van de eerste dingen op je versheidschecklist zijn om de kieuwen te controleren. Volgens New York Magazine zijn deze "Zou rood moeten zijn; alles dat er een beetje meer paars of (hijg)bruin uitziet, is een veelbetekenend teken van leeftijd."

Noelle Carter, directeur van Test Kitchen voor The Los Angeles Times, is het ermee eens dat de kieuwen een van de gemakkelijkste manieren zijn om een ​​oude vis te spotten. Ze voegt eraan toe dat ze idealiter een "fel rood," een teken dat het zuurstofrijke bloed van de vis gezond door de haarvaten in de kieuwen stroomt terwijl het door het water ademt. "Naarmate een vis ouder wordt, worden zijn kieuwen dof en beginnen ze bruin te worden," zij voegt toe.

Behalve dat de kieuwen rood zijn, moet je er ook voor zorgen dat ze een geschikte textuur hebben. Carter zegt dat "slijmerige kieuwen zijn een zeker teken dat de vis slecht begint te worden," terwijl kookexperts van All Recipes toevoegen dat de kieuwen zouden moeten zijn "vochtig" maar nooit "kleverig." Droogte in de kieuwen kan ook duiden op hoge leeftijd.

 Eet nooit voedsel uit de magnetron voordat je dit doet, waarschuwt de FDA.

Paarse of bruine kieuwen zijn een teken van oxidatie, vergelijkbaar met kleurveranderingen die optreden in vlees.

Rauwe, hele vis op een bedje van ijs en citroenen

Net zoals biefstuk of rundergehakt na verloop van tijd bruin begint te worden als het oxideert, veranderen de kieuwen van een vis van kleur door oxidatie nadat ze zijn gevangen. "Na enkele dagen zullen de kieuwen van een vis donkerbruin of zelfs zwart van kleur worden, wat aangeeft dat het myoglobine van de vis is geoxideerd tot metmyoglobine, dat een baksteenroodbruine kleur heeft," legt de kooksite Chef Steps uit.

Bij sommige vissen kan dit proces ook leiden tot verdonkering of verkleuring van het vlees zelf, zegt een rapport gepubliceerd in het Walailak Journal of Science and Technology.

Let op deze andere tekenen van versheid voordat je koopt.

/Alexander Raths

Naast schone, gezonde, rode kieuwen, zeggen experts dat er verschillende andere tekenen zijn dat uw vis op topversheid is. New York Magazine raadt aan om de ogen te controleren en zegt dat ze dat zouden moeten zijn "helder en uitpuilend," nooit verzonken of bewolkt uitziend. De schubben moeten helder en ongebroken zijn, en de huid mag een beetje glad zijn, maar nooit slijmerig.

Hun experts stellen verder voor om de vis aan te raken om de textuur en het drijfvermogen te beoordelen – een verse vis moet terugveren als je er zachtjes op drukt. Een vis met zacht vlees met een afdruk is oud.

Ten slotte is een van de gemakkelijkste manieren om te zien of een vis bedorven is, eraan te ruiken. Terwijl een vis kan ruiken "pekel" of een beetje zoals de oceaan, het zou eigenlijk niet naar vis moeten ruiken.

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief voor meer voedselveiligheidstips die rechtstreeks in uw inbox worden verzonden.

Wees vooral kieskeurig als u tot een risicogroep behoort voor door voedsel overgedragen ziekten.

Vis op ijs in de vismarkt

Hoewel oxidatie op zich geen gevaar vormt, kan het eten van vis die over zijn hoogtepunt heen is, uw kans op voedselvergiftiging vergroten, vooral als u zich in een risicogroep bevindt.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zijn degenen die het grootste risico lopen personen ouder dan 65 jaar, kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem. Als u aan een van deze criteria voldoet, moet u bepaalde soorten vis vermijden en vooral voorzichtig zijn met het bewaren, bewaren en bereiden van zeevruchten.

 De CDC heeft zojuist een waarschuwing uitgegeven dat je dit nu niet moet eten.

Lauren Gray Lauren Gray is een schrijver, redacteur en adviseur uit New York. Lees verder

Geef een reactie