Als Je Dit Merkteken Op Je Nagels Ziet, Kan Het Huidkanker Zijn, Zeggen Artsen

Je nagels kunnen de sleutel zijn tot allerlei gezondheidsproblemen, met subtiele symptomen die je kunnen helpen diabetes, schildklieraandoeningen of een laag zuurstofgehalte in je bloed op te sporen. Maar wat u zich misschien niet realiseert, is dat ze ook een vroege rode vlag van huidkanker kunnen signaleren, met name melanoom, de dodelijkste vorm. Meer dan een miljoen mensen in de U.S. leven momenteel met melanoom, volgens gecertificeerde dermatologen van de American Academy of Dermatology (AAD). En hoewel je misschien weet dat je moet zoeken naar onregelmatige moedervlekken of vreemde bultjes als het gaat om huidkanker, moet je ook je vingernagels en teennagels in de gaten houden, omdat ze tekenen van verborgen melanomen kunnen vertonen. Lees verder om erachter te komen hoe uw nagels een diagnose van huidkanker kunnen onthullen.

 Als deze 2 lichaamsdelen je pijn doen, kan het een teken van kanker zijn, zegt de studie.

Als je donkere strepen op je nagels ziet, kan het een melanoom zijn.

duim met een streep op de nagelvan IchBinJeffee /

Een donkere streep op je nagel, bekend als melanonychia, kan een waarschuwing zijn voor melanoom, vertelde Skylar Souyoul, MD, een gecertificeerde dermatoloog, onlangs aan de AAD. De donkere strepen zijn meestal verticaal en hebben de neiging om eruit te zien als een "bruine of zwarte band in de nagel," Souyoul zegt, hoewel ze kunnen variëren van licht tot donker.

Ze verschijnen het meest waarschijnlijk op de duim of grote teen van iemands dominante hand of voet, maar kunnen op elke nagel voorkomen. Volgens het National Center for Biotechnology Information zijn uw duim en grote teen verantwoordelijk voor 75 tot 90 procent van de nagelbedkankers, die bekend staan ​​als subunguaal melanoom. En deze streak is vaak een van de eerste tekenen. "Vroeg subunguaal melanoom presenteert zich vaak als longitudinale melanonychia," schreef de auteurs van een studie uit 2016 over het onderwerp, gepubliceerd in het tijdschrift Australian Family Physician. 

"Hoewel subunguaal melanoom een ​​relatief zeldzame aandoening is in vergelijking met andere huidkankers, kan het tot ernstige complicaties leiden," zeggen de experts van Healthline:. "Vroege opsporing en behandeling is een must. Het is belangrijk om de tekenen van subunguaal melanoom te leren kennen, zodat u hulp kunt krijgen voordat de kanker zich uitbreidt."

En voor meer belangrijk gezondheidsnieuws dat rechtstreeks in je inbox wordt bezorgd, kun je je aanmelden voor onze dagelijkse nieuwsbrief.

Andere nagelgerelateerde problemen kunnen wijzen op melanoom.

Podotherapeut die voeten behandelt tijdens procedureBinnen Creatief Huis /

Een teken van gevorderd melanoom kan zijn wanneer de huid rond de nagels donkerder van kleur is, zegt Souyoul. Het is ook belangrijk om je bewust te zijn van het optillen van het nagelbed, wat in beide vingers of tenen kan voorkomen, waardoor de nagels langer lijken. Nagels die in het midden gespleten zijn of een bult eronder hebben, zijn ook waarschuwingssignalen van melanoom. Andere symptomen kunnen zijn: "nagel broosheid en barsten, of bloeden op de plaats van pigmentatie," Healthline-opmerkingen.

"Nagelmelanoom wordt vaak in een verder gevorderd stadium gediagnosticeerd dan melanoom op de huid, waardoor het gevaarlijker is voor uw gezondheid," Souyoul zei. "Als u veranderingen aan uw nagels opmerkt, inclusief een nieuwe donkere band op uw nagel, maak dan een afspraak met een gecertificeerde dermatoloog."

Nagelmelanoom komt vaker voor bij oudere personen en bij mensen met een donkerdere huid.

Een oudere vrouw, die een beschermend gezichtsmasker draagt, praat met een vrouwelijke verpleegster tijdens een medische afspraakSDI Producties /

Zoals Healthline opmerkte, is melanoom aan de extremiteiten het zeldzaamste subtype van huidkanker. Het is goed voor minder dan 5 procent van alle melanomen, Vishal Patel, assistent-professor dermatologie aan de George Washington University School of Medicine & Gezondheidswetenschappen in Washington, D.C., vertelde vandaag in 2019. "Maar het maakt ongeveer een derde uit van alle melanomen die Afro-Amerikanen, Indiërs, Aziaten en andere mensen met een donkerdere huid ontwikkelen, wat een tienvoudige toename is in vergelijking met de algemene bevolking," het stopcontact uitgelegd.

Souyoul waarschuwt dat een persoonlijke of familiegeschiedenis van melanoom of nageltrauma ook risicofactoren kunnen zijn. Volgens Rachel Nall, MSN, CRNA, van Medical News Today, kan het hebben van een immunosuppressieve stoornis, zoals HIV, je ook meer kans geven om nagelmelanoom te ontwikkelen.

Nagelmelanoom is "zeer behandelbaar" indien vroeg gevonden, zeggen artsen:.

dokter kijkt naar de nagels van een patiëntVon Nicole Glas Fotografie /

"Wanneer het vroeg wordt gevonden, is melanoom – zelfs op de nagels – zeer goed te behandelen," Souyoul zei. De auteurs van de bovengenoemde studie van de Australische huisarts uit 2016 zijn het daarmee eens en merken op dat: "het in een vroeg stadium opsporen van subunguaal melanoom heeft mogelijk grote invloed op de kans op genezing van een patiënt."

Souyoul zegt "de beste manier om huidkanker in een vroeg stadium op uw nagels te ontdekken, wanneer dit het best te behandelen is, is te weten waar u op moet letten en uw nagels regelmatig te controleren." De AAD heeft een nuttig video- die u kan begeleiden bij het controleren van uw nagels op melanoom.

Het goede nieuws is dat het overlevingspercentage van vijf jaar voor mensen die melanoom in een vroeg stadium ontdekken – voordat het zich naar de lymfeklieren verspreidt – volgens de AAD 92 procent is.

 Als u dit op uw huid merkt, loopt u mogelijk risico op 13 vormen van kanker.

Geef een reactie