Als Je Hierover Droomt, Kan Dit Een Teken Zijn Van Slaapapneu

Terwijl je droomt, doorzoeken je hersenen je herinneringen, gedachten en gevoelens. En hoewel de meeste mensen zich ervan bewust zijn dat dromen kunnen dienen als een venster op onze cognitieve toestanden, realiseren minder mensen zich dat ze ook licht kunnen werpen op aspecten van onze lichamelijke gezondheid. Experts van het Sleep Cycle Center (SCC) zeggen dat met name uw dromen u kunnen waarschuwen voor een mogelijk gevaarlijke aandoening die optreedt tijdens de slaap. Dat komt omdat je hersenen je fysieke symptomen onbewust verwerken, en dromen kunnen oproepen die ze weerspiegelen. De SCC waarschuwt dat als u merkt dat dit thema in uw dromen terugkeert, het tijd is om uw arts te bellen om te worden beoordeeld op een ernstige gezondheidstoestand. Lees verder om erachter te komen welke droom een ​​ernstig lichamelijk probleem kan betekenen en op welke andere symptomen u moet letten.

 Als je niet kunt slapen, kan dit veelvoorkomende medicijn de reden zijn, zegt de studie.

Als u dit soort nachtmerries heeft, kan dit een teken zijn van slaapapneu.

Obstructieve slaapapneu (OSA) is de meest voorkomende slaapgerelateerde ademhalingsstoornis, die momenteel ongeveer 18 miljoen Amerikaanse volwassenen treft. Het treedt op wanneer de spieren in de keel ontspannen tijdens het slapen, de luchtwegen tijdelijk blokkeren en pauzes in uw ademhaling veroorzaken.

Hoewel veel mensen met obstructieve slaapapneu zich niet bewust zijn van hun symptomen, zeggen experts dat je dromen je op het probleem kunnen wijzen. Volgens de SCC heb je meer kans op slaapapneu als je slaapapneu hebt "levendige nachtmerries" die je benauwde ademhaling symboliseren – de manier waarop je hersenen je waarschuwen voor de dreiging. "Veelvoorkomende soorten nachtmerries voor mensen met apneu zijn dromen over wurging en verstikking, dromen over proberen te ademen onder water of in de ruimte, en dromen over verstopte leidingen en vastzitten in een lift," hun experts uitleggen.

In feite hebben mensen met OSA over het algemeen meer nachtmerries, zelfs als ze niet specifiek de symptomen van de aandoening oproepen. Een studie gepubliceerd in het Journal of Clinical Sleep and Medicine vond dat: "patiënten met slaapapneu dromen die emotioneel negatiever zijn dan mensen zonder apneu." Als u dergelijke dromen opmerkt, moet u uw arts hierover informeren en u laten onderzoeken op andere tekenen van slaapapneu.

 Als u dit ’s nachts opmerkt, kan het een vroeg teken van Alzheimer zijn, zegt onderzoek.

Deze dromen kunnen ook van invloed zijn op uw welzijn gedurende de dag.

Het ervaren van dergelijke nachtmerries als gevolg van slaapapneu kan ook van invloed zijn op uw wakkere leven, zegt de SCC. "Slaapapneu-patiënten meldden ook dat deze nachtmerries aanzienlijke negatieve gevolgen kunnen hebben op hun dagen nadat ze wakker zijn geworden. Angst overdag en depressie overdag worden vaak ervaren door mensen met slaapapneu die levendige nachtmerries hebben gehad," hun experts waarschuwen.

Onderzoek toont aan dat deze psychische symptomen vaak het directe gevolg zijn van overmatige slaperigheid overdag (EDS), wat: "een van de kardinale symptomen" van slaapapneu. "Studies hebben een hoge mate van depressie aangetoond bij patiënten met OSA in zowel de gemeenschaps- als klinische populaties," neemt nota van een studie uit september gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Psychology.

Mensen met slaapapneu herinneren zich hun dromen minder snel.

Hoewel nachtmerries die het gevoel van moeizame ademhaling oproepen, het gevolg kunnen zijn van slaapapneu, zegt de SCC ook dat je over het algemeen minder snel je dromen herinnert als je de aandoening hebt. "Uit een recent onderzoek bleek dat slechts 43.2 [procent van] mensen met slaapapneu herinnerden zich hun dromen vergeleken met 71.4 [procent van] van degenen zonder slaapapneu," hun team legt uit.

Er zijn aanwijzingen dat dit gebrek aan dromen optreedt omdat apneu de slaapcyclus kan verstoren, waardoor de tijd die u doorbrengt in de REM-slaapstand (rapid eye movement) wordt geminimaliseerd. In feite heeft een onderzoek uit 2017, gepubliceerd in het tijdschrift Current Opinion in Pulmonary Medicine, aangetoond dat hoewel slaapapneu tijdens elk slaapstadium kan optreden, het het meest voorkomt tijdens het REM-stadium. De onderzoekers achter die studie leggen dat uit: "er is een verhoogde neiging tot collaps van de bovenste luchtwegen tijdens de REM-slaap als gevolg van de verminderde tonus van de genioglossus-spier in de tong" tijdens deze fase. 

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief voor meer gezondheidsnieuws dat rechtstreeks in uw inbox wordt verzonden.

Let op deze andere symptomen van obstructieve slaapapneu.

Volgens de Mayo Clinic zijn er verschillende andere symptomen die u kunnen waarschuwen voor obstructieve slaapapneu. Deze omvatten plotseling wakker worden, slaperigheid overdag, hoofdpijn bij het ontwaken of een droge mond of keel in de ochtend. Veel mensen met slaapapneu ervaren ook een verminderd libido, hoge bloeddruk en concentratieproblemen, zeggen hun medische experts.

Bovendien is snurken een veel voorkomend symptoom van OSA. "Snurken duidt niet noodzakelijkerwijs op iets potentieel ernstigs, en niet iedereen die snurkt heeft obstructieve slaapapneu," merkt de Mayo Clinic op. Hun experts zeggen echter dat u dit moet doen "neem contact op met uw arts als u luid snurkt, vooral als uw snurken wordt onderbroken door perioden van stilte. Bij obstructieve slaapapneu is snurken meestal het luidst als u op uw rug slaapt en wordt het rustiger als u zich op uw zij draait," ze merken op.

Neem contact op met uw arts als u deze of andere symptomen van slaapapneu opmerkt, waaronder levendige nachtmerries waardoor u naar adem hapt. Ze kunnen een CPAP-apparaat voor luchtwegdruk voorschrijven of andere interventies aanbevelen om u te helpen gezonder te slapen en te dromen.

 Als u dit in uw slaap doet, wordt u gecontroleerd op dementie, zegt Mayo Clinic.

Lauren Gray Lauren Gray is een schrijver, redacteur en adviseur uit New York. Lees verder

Geef een reactie