Als Je Vis Zo Smaakt, Gooi Hem Dan Meteen Weg, Zegt Cdc:

Het eten van vis als onderdeel van een goed afgerond dieet heeft een lange lijst met gezondheidsvoordelen. Vis is niet alleen mager en eiwitrijk, maar bevat ook veel hersenstimulerende omega-3-vetzuren en zit boordevol vitamines en mineralen. Toch is er volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) één groot nadeel aan het eten van vis: het risico op visvergiftiging veroorzaakt door besmetting. In het bijzonder is er één type visvergiftiging dat kan leiden tot ernstige symptomen en, in zeldzame gevallen, tot ziekenhuisopname – en de CDC zegt dat de sleutel om dit te vermijden is het herkennen van een specifieke verandering in smaak en textuur. Lees verder om erachter te komen wanneer u uw vis moet weggooien en op welke symptomen u moet letten als u denkt dat u een besmette snee heeft gegeten.

 Dit is het nieuwe nr. 1 Oorzaak van voedselvergiftiging, zegt CDC-onderzoek.

Als je vis peperig, scherp of zout smaakt, gooi hem dan nu weg.

Gebakken kabeljauwfilet met tomaten

Er zijn twee hoofdtypen visvergiftiging, zegt de CDC: ciguatera-vergiftiging en scombroid-vergiftiging. De laatste, scombroid-vergiftiging, komt over de hele wereld voor en wordt veroorzaakt wanneer verkeerd opgeslagen of geconserveerde vis te veel histamine bevat. Om deze reden wordt de aandoening ook wel aangeduid als: "histamine vergiftiging" of "histamine-toxiciteit."

"Met histamine besmette vis kan een peperige, scherpe, zoute smaak hebben," maar zal anders een normaal uiterlijk, geur en smaak hebben, zegt de CDC. Dit kan tot enige verwarring leiden, aangezien veel mensen hun vis kruiden met zout en peper. De gezondheidsautoriteit merkt echter op dat u naast de subtiele smaakverandering ook een "bruisend gevoel" aan de textuur, wat u kan helpen onderscheid te maken tussen standaardkruiden en een besmet stuk vis.

 7 voedingsmiddelen die je nooit in je slowcooker mag doen.

Een veelvoorkomende opslagfout kan het risico op visvergiftiging vergroten.

Vis met citroen en ijs op snijplank

Volgens de American Academy of Allergy, Astma & Immunologie, histaminevergiftiging treedt op wanneer vissen met van nature hoge niveaus van de chemische histidine worden blootgesteld aan een overmatige groei van bacteriën, die histidine in histamine kunnen omzetten.

Om deze reden treedt histaminebesmetting het meest op wanneer de vis bij een te hoge temperatuur is bewaard, waardoor bacteriën zich snel kunnen vermenigvuldigen. "De sleutel tot preventie is ervoor te zorgen dat de vis goed wordt ingevroren of gekoeld bij temperaturen <38°F (<3.3°C) of direct ingevroren na vangst," adviseert de CDC. "Koken, roken, inblikken of invriezen zal histamine in besmette vis niet vernietigen," ze merken verder op:.

Bepaalde soorten vis zijn vaker besmet dan andere.

ingeblikte tonijnsalade afrodisiacum voedsel

Omdat bepaalde vissen van nature meer histidine bevatten dan andere, kunt u uw kansen op scombroid-vergiftiging verkleinen door die soorten vissen te vermijden, vooral als u een hoog risico loopt op een ernstige reactie. Vissen met de grootste kans op een probleem zijn tonijn, makreel, mahi mahi, sardine, ansjovis, haring, blauwbaars, amberjack en marlijn, zegt de CDC.

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief voor meer nieuws over voedselveiligheid dat rechtstreeks in uw inbox wordt verzonden.

Bepaalde symptomen kunnen u wijzen op mogelijke histaminevergiftiging.

jonge vrouw in grijs shirt en spijkerbroek met buikpijn op de bank/Dragana Gordic

Vaak verward met een acute allergische reactie, verschijnen de symptomen van scombroid-vergiftiging meestal tussen 10 en 60 minuten na het eten van een besmet stuk vis. Symptomen zullen vaak binnen 12 uur verbeteren, maar het is bekend dat ze in sommige gevallen 48 uur of langer aanhouden.

De CDC zegt te letten op roodheid of blozen van het gezicht en het bovenlichaam, evenals buikkrampen, wazig zien, diarree, hartkloppingen, jeuk en ernstige hoofdpijn. Bovendien ervaren sommige patiënten een onregelmatige hartslag, ademhalingsmoeilijkheden of een plotselinge daling van de bloeddruk. In zeldzame gevallen kunnen deze symptomen ziekenhuisopname vereisen. Gooi vissen die tekenen van besmetting of bederf vertonen altijd weg en neem onmiddellijk contact op met een arts als u denkt dat u een histaminevergiftiging oploopt.

 Als je ouder bent dan 65, vermijd dan dit ene type vlees, zeggen experts:.

Lauren Gray Lauren Gray is een schrijver, redacteur en adviseur uit New York. Lees verder

Geef een reactie