Als Je Zo Rijdt, Kan Dit Een Teken Zijn Van De Ziekte Van Alzheimer

Naarmate je ouder wordt, zullen je rijvaardigheid ongetwijfeld veranderen. Misschien is uw zicht niet meer wat het ooit was of maken uw stijve spieren het moeilijk om u volledig op uw gemak te voelen achter het stuur. Maar hoewel een kleine verandering in uw rijstijl normaal is naarmate u ouder wordt, zijn er een aantal veranderingen die rode vlaggen kunnen zijn dat er iets ernstigers aan de hand is. Een recent onderzoek van de Universiteit van Toronto heeft uitgewezen dat er twee dingen zijn die mensen tijdens het autorijden doen en die vroege indicatoren kunnen zijn van de ziekte van Alzheimer. Om te zien waar u op moet letten de volgende keer dat u gaat rijden, leest u verder.

 Als u dit ’s nachts opmerkt, kan het een vroeg teken van Alzheimer zijn, zegt onderzoek.

Langzamer rijden en meer abrupte veranderingen aanbrengen kunnen vroege tekenen van Alzheimer zijn.

smolaw /

De studie, die op 14 juni werd gepubliceerd in het tijdschrift Alzheimer’s Research & Therapy, gebruikte een GPS-apparaat om het rijgedrag van 139 deelnemers ouder dan 65 jaar te volgen. Ongeveer de helft van de deelnemers – 64 om precies te zijn – had heel vroeg of "preklinisch" Alzheimer, terwijl de andere 75 deelnemers dat niet deden. De verschillen die de GPS tussen de twee groepen opmerkte, toonden aan dat een aantal verschillende gewoonten vroege indicatoren van de ziekte van Alzheimer kunnen zijn: langzamer rijden en meer abrupte veranderingen maken terwijl je onderweg bent.

‘S Nachts minder reizen en in het algemeen minder autorijden, kunnen ook vroege tekenen van Alzheimer zijn.

Zijaanzicht van senior man met grijs haar in een autoStandaart /

Uit de studie bleek ook dat mensen met preklinische of zeer vroege Alzheimer ook minder ’s nachts reisden en in totaal minder kilometers reden. De plaatsen waar mensen met preklinische Alzheimer reisden verschoven ook. Volgens het onderzoek bezochten ze een beperkter aantal locaties en hielden ze zich aan een kleiner aantal routes om er te komen.

Dat komt waarschijnlijk omdat mensen met cognitieve achteruitgang vaak moeite hebben met het volgen van aanwijzingen en vaak verdwalen. Laura Phipps, PhD, van Alzheimer’s Research U.K., die niet betrokken was bij de studie, vertelde de BBC dat de resultaten zijn: "erg interessant" en aansluiten bij het feit dat familieleden van een persoon bij wie later de diagnose Alzheimer wordt gesteld, vaak veranderingen in hun rijgedrag opmerken. "Wat ze tegen ons zullen zeggen, is dat vaak een van de eerste symptomen of tekenen die ze opmerken, is dat hun geliefde begon… te verdwalen," Phipps zei:.

 91 procent van de oudere volwassenen met dementie heeft dit gemeen, zegt onderzoek.

Deze drijvende veranderingen kunnen iemands kans op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer voorspellen met een nauwkeurigheid van meer dan 80 procent.

Oudere vrouw die een auto bestuurt

De onderzoekers van de Universiteit van Toronto gebruikten de gegevens van de GPS om een ​​model te maken dat kan worden gebruikt om iemands kans op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer te voorspellen met een nauwkeurigheid van 82 procent. Wanneer ook rekening wordt gehouden met de leeftijd van de persoon, voorspelde het model preklinische Alzheimer met een nauwkeurigheid van 88 procent.

"Hoe mensen zich verplaatsen in hun dagelijkse omgeving, variërend van de plaatsen die ze bezoeken tot hoe ze rijden, kan ons veel vertellen over hun gezondheid," De hoofdauteur van de studie, Sayeh Bayat, een promovendus aan de Universiteit van Toronto, vertelde de BBC. "Met behulp van deze zeer weinige indicatoren … kunt u echt, met zeer veel vertrouwen, vaststellen of een persoon preklinische ziekte van Alzheimer heeft of niet."

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief voor meer gezondheidsnieuws en informatie die rechtstreeks in uw inbox wordt bezorgd.

Eerder onderzoek heeft een andere rijgewoonte gevonden die in verband wordt gebracht met dementie.

dszc /

Een andere studie van de Mailman School of Public Health van Columbia University, die in april werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Geriatrics, vond dat het aantal keren dat iemand hard remt tijdens het rijden een andere betrouwbare vroege indicator van dementie is. Deze onderzoekers installeerden opnameapparatuur in de auto’s van 2.977 deelnemers tussen 65 en 79 jaar. Toen ze in augustus 2015 begonnen met opnemen, had geen van de deelnemers een medische geschiedenis van milde cognitieve stoornissen (MCI) of andere degeneratieve medische aandoeningen.

In de loop van de vier jaar durende studie werd echter bij 33 deelnemers een milde cognitieve stoornis vastgesteld en bij 31 de diagnose dementie. Kijkend naar hun rijgewoonten, stelden de onderzoekers vast dat leeftijd het meest voorspellend was voor milde cognitieve stoornissen en dementie, maar achter die risicofactor zaten de lengte van autoritten en het aantal hard remmende en hard accelererende gebeurtenissen, vergelijkbaar met de Universiteit van De bevindingen van het Toronto-onderzoek.

"Autorijden is een complexe taak waarbij dynamische cognitieve processen betrokken zijn en die essentiële cognitieve functies en perceptuele motorische vaardigheden vereist," de senior auteur Guohua Li, MD, DrPH, hoogleraar epidemiologie en anesthesiologie aan de Columbia Mailman School of Public Health en Vagelos College of Physicians and Surgeons, zei in een verklaring. "Onze studie geeft aan dat naturalistisch rijgedrag kan worden gebruikt als uitgebreide en betrouwbare markers voor milde cognitieve stoornissen en dementie."

 40 vroege tekenen van de ziekte van Alzheimer die iedereen boven de 40 zou moeten weten.

Geef een reactie