Als U Bloed Van Type A Of B Heeft, Is Uw Risico Op Hart- En Vaatziekten Groter

Het kennen van uw bloedgroep is meestal geen essentieel onderdeel van het dagelijks leven buiten bepaalde noodsituaties. Maar wetenschappers hebben lang onderzocht hoe het hebben van bloed van type A, B, AB of O uw gezondheid kan beïnvloeden. En volgens een nieuwe studie verhoogt het hebben van een specifieke bloedgroep het risico op hartaandoeningen. Lees verder om te zien welke genetische eigenschap betekent dat je alert moet blijven.

Als je dit eet, heb je 46 procent meer kans om te overlijden aan een hartaandoening.

Als u bloed van type A of type B heeft, loopt u een hoger risico op hartaandoeningen.

Een medisch technicus die een handschoen draagt, pakt een flesje met een bloedmonster uit een rek

Het laatste inzicht komt uit een onderzoeksartikel dat op 27 april in het tijdschrift eLife is gepubliceerd door een team dat het mogelijke verband tussen bloedgroep en aanleg voor verschillende ziekten beter wil begrijpen. Om hun onderzoek uit te voeren, analyseerde een team gezondheidsgegevens van meer dan 5 miljoen mensen in Zweden om te zien of ABO-bloedgroep of RhD-status verband kon houden met 1.000 verschillende ziekten. Volgens WebMD heeft iedereen die RhD-positief is een eiwit dat het D-antigeen wordt genoemd op hun rode bloedcellen, terwijl RhD-negatief betekent dat het eiwit afwezig is.

Uiteindelijk konden de resultaten de bloedgroep koppelen aan 49 ziekten en één aan de RhD-status. Volgens voorlopig onderzoek ontdekte het team dat mensen met type A- of type B-bloed een groter risico lopen op het ontwikkelen van hartaandoeningen.

Resultaten vonden ook een verband tussen andere bloedgroepen en verschillende ziekten.

Naast cardiovasculaire gezondheid, zagen de resultaten ook een verband tussen verschillende bloedgroepen en andere ziekten. Onderzoekers ontdekten dat mensen met type A-bloed een verhoogd risico hadden op bloedstollingsproblemen zoals diepe veneuze trombose (DBT), terwijl mensen met type O-bloed meer vatbaar waren voor bloedingen.

De resultaten toonden ook aan dat vrouwen met type O-bloed of RhD-positief van een bloedgroep meer kans hadden om hoge bloeddruk te ontwikkelen tijdens de zwangerschap. Uit de analyse bleek ook dat mensen met type B-bloed minder kans hadden om nierstenen te ontwikkelen.

Als u dit tijdens het lopen opmerkt, kan dit een waarschuwingssignaal voor een hartaanval zijn.

De onderzoekers concludeerden dat er meer onderzoek nodig was naar het verband tussen bloedgroep en ziekte.

De gehandschoende hand van een laborant die een flesje bloed vasthoudt voor een rek met andere bloedmonsters

De onderzoekers merkten op dat er geen verband was vastgesteld tussen mensen met bloed van het type AB en de verhoogde kans op een ziekte. Ze concludeerden dat hun resultaten verder onderzoek rechtvaardigen naar de relatie tussen bloedgroepen en ziekten, vooral om te bepalen of er al dan niet een andere verklaring voor het verband bestaat.

"Onze bevindingen benadrukken nieuwe en interessante relaties tussen aandoeningen zoals nierstenen en door zwangerschap veroorzaakte hypertensie en bloedgroep of -groep," Gustaf Edgren, MD, PhD, een senior auteur van de studie en een universitair hoofddocent epidemiologie aan het Karolinska Instituut in Zweden, zei in een verklaring. "Ze leggen de basis voor toekomstige studies om de mechanismen achter ziekteontwikkeling te identificeren, of voor het onderzoeken van nieuwe manieren om individuen met bepaalde aandoeningen te identificeren en te behandelen."

Ander onderzoek heeft een verhoogd risico op hartaandoeningen gekoppeld aan een specifieke bloedgroep.

Oudere vrouw met pijn op de borst of een hartaanval in het park

De meta-analyse was niet de eerste die concludeerde dat er een verband zou kunnen zijn tussen bloedgroep en hartaandoeningen. In een studie uit 2012 die online is gepubliceerd in het tijdschrift Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology van de American Heart Association (AHA), hebben onderzoekers gedurende ten minste 20 jaar gezondheidsgegevens van meer dan 89.500 volwassenen tussen de 30 en 75 jaar samengevoegd. Het team hield vervolgens rekening met risicofactoren zoals dieet, leeftijd, body mass index (BMI), geslacht, ras, tabaksgebruik en algemene medische geschiedenis.

Uit de resultaten bleek dat mensen met bloedgroep AB 23 procent meer kans hadden om hartaandoeningen te ontwikkelen dan anderen. Ondertussen hadden degenen met type B 11 procent meer kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, terwijl degenen met type A een vijf procent verhoogd risico hadden.

"Hoewel mensen hun bloedgroep niet kunnen veranderen, kunnen onze bevindingen artsen helpen beter te begrijpen wie het risico loopt om hartaandoeningen te ontwikkelen," Lu Qi, MD, senior auteur-assistent-professor bij de afdeling Voeding van de Harvard School of Public Health, zei in een AHA-persbericht. "Het is goed om uw bloedgroep te kennen op dezelfde manier waarop u uw cholesterol- of bloeddrukwaarden zou moeten kennen. Als u weet dat u een hoger risico loopt, kunt u het risico verminderen door een gezondere levensstijl aan te nemen, zoals gezond eten, sporten en niet roken."

Als u dit ’s nachts opmerkt, wordt uw risico op hart- en vaatziekten verdubbeld.

Zachary Mack Zach is een freelance schrijver die gespecialiseerd is in bier, wijn, eten, sterke drank en reizen. Hij is gevestigd in Manhattan. Lees verder

Geef een reactie