Als U Dit Doet Wanneer U Slaapt, Laat U Dan Controleren Op Kankerexperts Zeggen:

Naarmate je ouder wordt, merk je misschien dat je meer aandacht besteedt aan de manieren waarop je je risico op kanker kunt verminderen – en met goede reden. Hoe eerder u de meeste vormen van kanker ontdekt, hoe groter uw kans op een gunstig resultaat door behandeling. Daarom is het zo belangrijk om contact op te nemen met uw arts als er iets mis lijkt te zijn, vooral als u een familiegeschiedenis van kanker of andere risicofactoren voor de aandoening heeft. Niet alle kankersymptomen zijn echter gemakkelijk te herkennen – en in het geval van één veel voorkomende kanker treedt een van de veelbetekenende symptomen meestal op wanneer u slaapt. Lees verder om erachter te komen welk kankersymptoom optreedt terwijl u ’s nachts slaapt en wat u moet doen als u denkt dat er een probleem is.

 Al Roker waarschuwt iedereen om dit te doen na zijn kankerdiagnose.

Als u ’s nachts vaak opstaat om te plassen, overleg dan met uw arts over een screening op blaaskanker.

cliplab /

Personen met blaaskanker merken vaak significante veranderingen in hun badkamergewoonten op, volgens de American Cancer Society (ACS). Die omvatten vaak pijn, ongemak en een branderig gevoel tijdens het plassen, de noodzaak om dringend te urineren of een zwakke urinestraal te hebben. Experts zeggen dat mensen er vooral op moeten letten of ze vaker moeten plassen, vooral als ze ’s nachts wakker worden om dit te doen. "Blaaskanker kan u ’s nachts wakker maken met een overweldigende behoefte om te plassen," uitleggen experts van Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC). Al deze symptomen worden overwogen "symptomen van irriterende blaas," en ze komen voor bij maximaal 30 procent van de patiënten met blaaskanker.

 Als deze 2 lichaamsdelen je pijn doen, kan het een teken van kanker zijn, zegt de studie.

Deze symptomen hebben echter vaak andere onderliggende oorzaken.

Experts zeggen dat als je ’s nachts vaak wakker wordt om te plassen, je niet in paniek moet raken. Frequent urineren kan verschillende andere onderliggende oorzaken hebben en betekent niet noodzakelijk dat u blaaskanker heeft. In feite merkt ACS op dat deze symptomen: "worden vaker veroorzaakt door een urineweginfectie (UTI), blaasstenen, een overactieve blaas of een vergrote prostaat (bij mannen)."

Het is echter nog steeds belangrijk om uw symptomen te laten controleren door een arts voor diagnose en behandeling. Naast blaaskanker en meer goedaardige aandoeningen, kunnen er andere ernstige onderliggende oorzaken zijn, waaronder neurologische aandoeningen, diabetes en meer.

Bloed in de urine is een ander veelbetekenend teken van blaaskanker.

De vrouwelijke senior volwassen patiënt luistert terwijl de medio volwassen vrouwelijke arts de testresultaten op het klembord bekijkt

Voor de meeste mensen met blaaskanker is bloed in de urine of hematurie het vroegst gedetecteerde symptoom. "Er kan voldoende bloed zijn om de kleur van de urine te veranderen in oranje, roze of, minder vaak, donkerrood. Soms is de kleur van de urine normaal, maar worden kleine hoeveelheden bloed gevonden bij een urineonderzoek (urineonderzoek) vanwege andere symptomen of als onderdeel van een algemene medische controle," legt ACS uit. Hun experts merken op dat tijdens de vroege stadia van de ziekte, bloed in de urine vaak het enige symptoom is – wat betekent dat u altijd uw arts moet raadplegen als u dit probleem ervaart.

Echter, net zoals andere veranderingen in uw badkamergewoonten kunnen wijzen op andere onderliggende problemen, kan hematurie verschillende andere oorzaken hebben dan kanker. "Vaker wordt het veroorzaakt door andere dingen, zoals een infectie, goedaardige (geen kanker) tumoren, stenen in de nier of blaas, of andere goedaardige nierziekten," zegt ACS.

Blaaskanker kan vaak vroeg worden opgespoord.

Man met blaaskanker Ziekten die mannen treffen

Als er een zilveren randje is aan blaaskanker, is het dat de ziekte vaak vroeg kan worden ontdekt, wanneer deze het meest reageert op behandeling. Het vinden van bloed in uw urine kan alarmerend zijn, waardoor veel mensen medische hulp zoeken voor het verrassende symptoom.

Als blaaskanker echter ongecontroleerd vordert, kan dit een reeks ernstige symptomen veroorzaken. In deze ernstigere gevallen kunt u aan één kant lage rugpijn, niet kunnen plassen, vermoeidheid, zwelling in de voeten of pijn in de botten opmerken, zegt ACS. Als u deze symptomen of opmerkelijke veranderingen in uw badkamergewoonten ervaart, is het tijd om uw arts zo snel mogelijk te bellen.

 Het eerste wat Sofía Vergara deed toen ze de diagnose schildklierkanker kreeg.

Lauren Gray Lauren Gray is een schrijver, redacteur en adviseur uit New York. Lees verder

Geef een reactie