Als U Dit In Uw Nek Opmerkt, Bel Dan Onmiddellijk Uw Arts

Obstructieve slaapapneu (OSA) is een potentieel ernstige aandoening die resulteert in een ineenstorting van de bovenste luchtwegen in de slaap. Het treedt op wanneer de spieren in uw keel ontspannen, waardoor de luchtstroom wordt geblokkeerd, zuurstof wordt beperkt en OSA-patiënten soms ’s nachts naar lucht happen. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties, van hartaandoeningen tot cognitieve stoornissen. Helaas voor degenen die aan apneu lijden, blijven veel van de symptomen van de aandoening onopgemerkt omdat ze tijdens de slaap optreden. Deskundigen zeggen echter dat er één teken is van obstructieve slaapapneu dat u op elk moment kunt controleren: u hoeft alleen maar goed naar uw nek te kijken. Lees verder om erachter te komen welk verrassende teken van slaapapneu u voor het eerst in uw nek opmerkt.

 Als je dit ’s nachts doet, kan het een vroeg teken zijn van Parkinson, zegt onderzoek.

Als u merkt dat uw nek abnormaal groot is, kan dit een teken zijn van slaapapneu.

Vrouw die de nek van de man meet

Volgens Kannan Ramar, MBBS, MD, specialist in slaapgeneeskunde en longarts bij het Center for Sleep Medicine in de Mayo Clinic, is het hebben van een abnormaal grote nek gekoppeld aan een grotere kans op obstructieve slaapapneu (OSA). Met name mannen met een nekomtrek (NC) van meer dan 17 inch en vrouwen met een nekomtrek van meer dan 16 inch hebben de meeste kans om de aandoening te hebben ontwikkeld. "Bij de meeste mensen is een nekomvang groter dan 16 of 17 inch een teken van overtollig vet in het nekgebied," Ramar schreef in een Mayo Clinic Health Letter. "Dit kan bijdragen aan verdringing en vernauwing van uw ademhalingsslang, waardoor obstructie of blokkering van uw luchtwegen terwijl u slaapt des te waarschijnlijker wordt," hij legt uit.

Sommige onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat de nekomtrek een van de beste voorspellers is van OSA – betrouwbaarder dan de body mass index (BMI), waarvan ooit werd gedacht dat het de belangrijkste risicofactor was. "Omdat de nekdikte een belangrijke indicator is voor OSA, is het meten van de nekomtrek standaard geworden in het huidige lichamelijk onderzoek bij vermoeden van slaapapneu," zegt een studie uit 2021 gepubliceerd in het tijdschrift Diagnostics. "Andere studies concludeerden dat een grote NC (aangepast aan de lengte van de patiënt) wordt beschouwd als het meest voorspelbare klinische teken van OSA, in de buurt van 77 procent gevoeligheid en 82 procent specificiteit, en de belangrijkste factor is die het klinische resultaat van slaapapneu bepaalt," de onderzoekers schrijven.

 Als je ’s nachts zweet, kan dit een teken zijn van dit soort kanker.

Slaapapneu is een potentieel dodelijke aandoening.

Dokter luistert naar de borst van senior mannelijke patiënt tijdens medisch onderzoek op kantoor

Hoewel veel mensen met slaapapneu niet weten dat ze de aandoening hebben, waarschuwen experts dat het mogelijk ernstige medische gevolgen kan hebben. "Plotselinge dalingen in het zuurstofgehalte in het bloed die optreden tijdens slaapapneu verhogen de bloeddruk en belasten uw cardiovasculaire systeem, waardoor uw risico op het ontwikkelen van hartproblemen zoals hoge bloeddruk (hypertensie) en hartfalen toeneemt," notities Ramar.

Bovendien is OSA geïdentificeerd als een onafhankelijke risicofactor voor beroerte, abnormaal glucosemetabolisme, aritmie, linkerventrikeldisfunctie, hartziekte en pulmonale hypertensie, aldus de Diagnostics-studie. "Slaapapneu wordt verder in verband gebracht met een hogere incidentie van sterfte veroorzaakt door ongevallen en hart- en vaatziekten," die onderzoekers schrijven, erop wijzend dat slaapapneu ook in verband kan worden gebracht met een verhoogd risico op kanker.

Nekomtrek is slechts één risicofactor voor slaapapneu – er zijn er nog veel meer.

Close-up shot van een arts die de bloeddruk van een patiënt controleert

Hoewel de nekomtrek nu algemeen wordt beschouwd als een betrouwbare risicofactor voor slaapapneu, merken experts op dat het slechts een van de vele is. Om deze reden zal uw arts uw symptomen moeten evalueren met een uitgebreide reeks tests en zal hij waarschijnlijk uw gezondheidsgeschiedenis en gegevens onderzoeken voor meer informatie. "Artsen gebruiken nekomtrek en andere indicatoren om uw algehele risico op OSAS te evalueren," schrijft Ramar. "Er kunnen u vragen worden gesteld over hoe u slaapt, of u snurkt en hoe u zich voelt als u wakker bent. U kunt ook worden beoordeeld op andere risicofactoren zoals zwaarlijvigheid, hoge bloeddruk, of u rookt of alcohol drinkt, of een keelanatomie heeft die uw beademingsslang verdringt," hij voegt toe.

Als een diagnose niet meteen duidelijk is, kan uw arts u aanraden om thuis een nachtelijk onderzoek te doen om uw zuurstofniveaus te volgen terwijl u slaapt. In zeldzamere gevallen kan u worden gevraagd om een ​​onderzoek in een slaapkliniek of laboratorium af te ronden, om te bepalen of OSA de oorzaak is van uw symptomen en om een ​​behandelingskuur vast te stellen.

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief voor meer gezondheidsnieuws dat rechtstreeks in uw inbox wordt verzonden.

Mogelijk zijn er voor u behandelingsopties beschikbaar.

vrouw die cpap-machine gebruikt / sbw18

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zijn er meestal twee vormen van behandeling voor OSA. In één cursus kan uw arts proberen de onderliggende oorzaak van uw slaapapneu te behandelen als deze is vastgesteld, bijvoorbeeld congestief hartfalen of neusobstructie. In de andere behandelingskuur zou uw arts uw symptomen zelf behandelen. De CDC zegt dat door het toedienen van zachte luchtdruk met behulp van een continu positieve luchtwegdruk (CPAP) -apparaat, u mogelijk minder verstoringen van uw ademhaling opmerkt terwijl u slaapt. "Een andere optie is een mondstuk om je onderkaak tijdens de slaap naar voren te duwen. In sommige gevallen kan een operatie ook een optie zijn," voegt de Mayo Clinic toe.

De CDC dringt erop aan dat symptomen van slaapapneu altijd een evaluatie door uw medische zorgverlener rechtvaardigen. "Omdat onderbreking van de normale ademhaling of obstructie van de luchtwegen tijdens de slaap ernstige gezondheidscomplicaties kan veroorzaken, moeten symptomen van slaapapneu serieus worden genomen," zij waarschuwen. Neem contact op met uw arts als u symptomen van slaapapneu bemerkt, waaronder overmatige slaperigheid of vermoeidheid overdag, plotseling ontwaken, hoofdpijn bij het ontwaken, droge mond of keel, en natuurlijk een abnormaal grote nekomvang.

 Als u hier ’s nachts niet mee kunt stoppen, laat dan uw schildklier controleren.

Lauren Gray Lauren Gray is een schrijver, redacteur en adviseur uit New York. Lees verder

Geef een reactie