Als U Dit Op Uw Huid Merkt, Kan Dit Een Vroeg Teken Van Diabetes Zijn

Diabetes is een aandoening die u stilletjes kan besluipen voordat u merkt dat er iets aan de hand is, maar een vroege diagnose is belangrijk voor uw behandeling. Als u enkele van de vroege tekenen van diabetes kent, inclusief de meer ongebruikelijke, krijgt u een goed idee van wanneer het tijd is om naar een arts te gaan. En er is één symptoom dat u gemakkelijk kunt herkennen, als u weet waar u op moet letten: Experts zeggen dat diabetes zich al vroeg op een specifieke manier op uw huid kan manifesteren. Lees verder om erachter te komen op wat voor soort markering u moet letten.

 Als u dit in de badkamer opmerkt, kan dit het eerste teken van diabetes zijn.

Donkere vlekken op uw huid kunnen een vroeg teken van diabetes zijn.

Als u een fluwelen, donkere vlek of meerdere vlekken op uw huid opmerkt, kan dit een vroeg teken zijn van diabetes of pre-diabetes. De vlekken, ook wel acanthosis nigricans genoemd, beginnen meestal "als een asymptomatische verdonkering en verdikking van de huid, maar kan ook overgaan in jeuk en grotere plekken," zegt Navinder Jassil, MD, de directeur van diabetes en endocrinologie bij Deborah Specialty Physicians.

Deze donkere vlekken verschijnen meestal in huidplooien, zoals de nek, liezen of oksels, maar ze kunnen ook worden gevonden op handpalmen, voetzolen, achter de knieën en op de ellebogen, volgens verpleegster en opvoeder Jenna. Liphart Rhoads, PhD.

 Als u dit op uw nagels ziet, kan dit een teken van diabetes zijn.

De donkere vlekken worden vaak veroorzaakt door een verstoorde insulinebalans.

Acanthosis nigricans

Als u acanthosis nigricans heeft die verband houdt met diabetes, komt dit waarschijnlijk omdat u te veel insuline in uw bloedbaan heeft, legt Rhoads uit. Per gezondheidslijn, "Als je eet, zet je lichaam koolhydraten om in suikermoleculen zoals glucose. Een deel van deze glucose wordt gebruikt voor energie in je cellen, terwijl de rest wordt opgeslagen. Het hormoon insuline moet ervoor zorgen dat glucose de cellen kan binnendringen, zodat de cellen glucose kunnen gebruiken voor energie." Sommige mensen met diabetes ontwikkelen insulineresistentie, dus hoewel insuline wordt geproduceerd, kan het lichaam het niet correct gebruiken.

Volgens Healthline, "Dit zorgt voor een opeenhoping van glucose in de bloedbaan, wat kan leiden tot hoge niveaus van zowel bloedglucose als insuline in uw bloedbaan." Overtollige insuline kan ervoor zorgen dat huidcellen zich sneller vermenigvuldigen. Bij sommige mensen hebben de nieuwe cellen meer melanine, wat dan een donkerder stukje huid produceert.

Medicijnen, auto-immuunziekten en andere aandoeningen kunnen deze donkere vlekken ook veroorzaken.

Hoewel acanthosis nigricans het meest voorkomt bij diabetespatiënten, kan het verband houden met andere aandoeningen. Jassil zegt dat de donkere vlekken kunnen worden veroorzaakt door genetische aandoeningen, medicatie, maligniteit of auto-immuunziekten. Endocrinoloog en arts voor zwaarlijvigheid, Aleem Kanji, MD, voegt eraan toe dat polycysteus ovariumsyndroom, Cushing-syndroom, sommige vormen van kanker en acromegalie ook acanthosis nigricans kunnen veroorzaken.

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief om meer gezondheidsinhoud rechtstreeks in uw inbox te ontvangen.

Zorg ervoor dat u de andere vroege tekenen van diabetes kent waar u op moet letten.

Vermoeide oudere vrouw zittend op een comfortabele bank in de woonkamer, het voorhoofd aanraken. Uitgeputte rijpe dame die thuis aan hoofdpijn lijdt. Ongelukkige oudere grootmoeder die zich alleen zorgen maakt over slecht nieuws

Er zijn een handvol andere vroege tekenen van diabetes waarvan u op de hoogte moet zijn. Volgens Healthline kunnen frequent urineren, extreme dorst, verhoogde honger, gevoelloosheid, wazig zien, jeukende huid, droge mond, vermoeidheid en prikkelbaarheid allemaal vroege tekenen zijn van diabetes. Als u een van deze symptomen ervaart, maak dan een afspraak om met uw arts te praten.

 Als u dit aan uw voeten ziet, heeft u mogelijk diabetes, zeggen artsen.

Geef een reactie