Als U Dit ‘S Nachts Doet, Kan Dit Een Vroeg Teken Zijn Van Parkinson, Zegt Onderzoek:

Hoe ouder je wordt, hoe meer je je zorgen maakt over de verschillende aandoeningen die later in het leven kunnen toeslaan, van dementie tot artritis tot de ziekte van Parkinson. Maar kennis is macht, en als u de vroege tekenen van deze ziekten kent, kunt u sneller een behandeling krijgen als u er later een krijgt. Soms zijn deze symptomen echter moeilijk te herkennen. Een recente studie heeft aangetoond dat bepaald slaapgedrag verband kan houden met de ziekte van Parkinson. Lees verder om erachter te komen of uw nachtelijke gewoonten betekenen dat u met een arts moet praten.

Als u hier ’s nachts niet mee kunt stoppen, laat dan uw schildklier controleren.

Als u in uw slaap fladdert, trapt of praat, kan dit een vroeg teken zijn van de ziekte van Parkinson.

Man schopt in zijn slaap

Een studie uit april 2021 wees uit dat een slaapstoornis met snelle oogbewegingen (RBD) een vroeg teken kan zijn van de ziekte van Parkinson. De studie concludeerde dat mensen met RBD een veranderde bloedtoevoer naar de hersenen ervaren, wat kan resulteren in een gebrek aan zuurstof in het hersenweefsel. Onderzoekers suggereren dat dit in de loop van de tijd symptomen van Parkinson kan veroorzaken, waardoor RBD een vroege voorspeller van de ziekte is.

Een verklaring van de Universiteit van Aarhus in Denemarken, waar het onderzoek werd uitgevoerd, zei dat tekenen dat u RBD kunt hebben, zijn onder meer zwaaien met uw armen en trappen in uw slaap. Volgens Sleep Foundation kunnen stoten, rechtop zitten, uit bed springen en zelfs kleine bewegingen van je ledematen allemaal tekenen zijn van RBD, evenals praten, schreeuwen of schreeuwen in je slaap.

 Als je ’s nachts zweet, kan dit een teken zijn van dit soort kanker.

RBD treedt op wanneer uw lichaam ’s nachts geen normale spierverlamming ervaart.

Luchtfoto van een man die in een bed slaapt

Tijdens de normale REM-slaap zijn de spieren in je lichaam tijdelijk verlamd, terwijl je hersenen dezelfde activiteit behouden als wanneer ze wakker zijn. Mensen met RBD ervaren echter geen normale spierverlamming, waardoor de persoon zijn dromen fysiek kan waarmaken, legt Sleep Foundation uit. RBD beïnvloedt tussen 0.5 tot 1 procent van de volwassenen, en komt vaker voor bij mensen ouder dan 50 jaar en bij mannen. Ook worden meer mannen gediagnosticeerd met de ziekte van Parkinson.

Parkinson en RBD zijn verbonden door verarmd dopamine.

slapende man

De hersenen hebben voldoende bloed en zuurstof nodig om hun werk te doen. Wanneer die stroom wordt verminderd, kan dit de hersenen negatief beïnvloeden. "Wij zijn van mening dat dezelfde ziekteprocessen die een verstoorde slaap veroorzaken, ook invloed hebben op het vermogen om de bloedstroom in de hersenen te regelen, wat kan leiden tot een gebrek aan zuurstof in het hersenweefsel," Simon Fristed Eskildsen, PhD, een van de auteurs van het onderzoek uitgelegd in de verklaring:.

Zoals de studie aantekeningen, "De veranderingen in de hersenen worden geassocieerd met verminderde neurotransmitters, wat betekent dat zenuwen in de hersenen moeite hebben om de bloedvaten te controleren." De uitputting van de neurotransmitter dopamine is in verband gebracht met de ziekte van Parkinson, zoals gedocumenteerd in een studie uit 2013 gepubliceerd in Sleep Medicine Reviews en een studie uit 2016 gepubliceerd in de Journal of Clinical Sleep Medicine.

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief om meer gezondheidsinhoud rechtstreeks in uw inbox te ontvangen.

Er zijn andere vroege waarschuwingssignalen van Parkinson om op te letten.

Bejaarde vrouw duizelig delirium

Rondslingeren in je slaap is niet het enige vroege teken van Parkinson waar je op moet letten. Volgens de Parkinson’s Foundation zijn andere vroege tekenen tremoren, een klein handschrift, verlies van reukvermogen, moeite met lopen, constipatie, lage stem, duizeligheid, flauwvallen en vooroverbuigen. Als u een van deze symptomen opmerkt, overleg dan met uw arts om erachter te komen of u mogelijk te maken heeft met de ziekte van Parkinson.

 Als dit lichaamsdeel u ’s nachts pijn doet, raadpleeg dan uw arts.

Geef een reactie