Als U Dit Tijdens Het Autorijden Opmerkt, Kan Dit Een Vroeg Teken Van Dementie Zijn

Niets voelt beter dan de vrijheid om de openbare weg op te gaan, maar naarmate je ouder wordt, wordt achter het stuur kruipen een riskanter voorstel. Volgens het Insurance Institute for Highway Safety (via The San Diego Tribune) neemt uw kans op een dodelijk ongeval met ongeveer tien keer toe tussen de leeftijd van 69 en 85. Vaak het gevolg van milde cognitieve stoornissen – wat kan leiden tot verwarring, tragere reactietijden en slechte rijbeslissingen – veel van deze leeftijdsgerelateerde ongevallen kunnen worden vermeden door de vroege tekenen van dementie te herkennen, zeggen experts.

Een nieuwe studie gepubliceerd in het medische tijdschrift Geriatrics heeft licht geworpen op deze risicovolle rijpatronen, die u ook kunnen helpen een probleem te identificeren voordat het te laat is. Lees verder om erachter te komen welke gevaarlijke rijgewoonten een diagnose van dementie kunnen suggereren en wat u moet doen als u vermoedt dat uw vaardigheden achteruitgaan.

 Dit teken van dementie kan 16 jaar vóór de diagnose verschijnen, zegt een nieuwe studie.

Hard remmen of hard optrekken kan een teken van dementie zijn.

Senior man zit in auto rijden

De Geriatrics-studie beoordeelde hoe rijgegevens milde cognitieve stoornissen zouden kunnen voorspellen, en ontdekte dat er verschillende signalen waren in het rijden van mensen die op een probleem kunnen wijzen. Met behulp van opnameapparatuur in voertuigen ontdekten ze dat bestuurders tussen 65 en 79 jaar die regelmatig hard remden en hard optrekken, statistisch gezien meer kans hadden om later dementie te ontwikkelen. De onderzoekers concludeerden dat om deze reden de frequentie van hard remmen kan worden gevolgd als een betrouwbare vroege indicator van cognitieve stoornissen.

Als cognitieve stoornissen uw rijgewoonten op subtiele wijze veranderen, is het natuurlijk onwaarschijnlijk dat u het zelf merkt. U kunt echter uw typische benzineverbruik noteren – dat met name wordt beïnvloed door snel of onregelmatig accelereren en remmen – en letten op grote veranderingen naarmate u ouder wordt.

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief voor meer gezondheidsnieuws dat rechtstreeks in uw inbox wordt verzonden.

Verwarring van het gas- en rempedaal kan ook een indicatie zijn van de toestand.

Auto-ongeluk, auto-ongeluk

Je rempatronen zijn niet de enige mogelijke tekenen achter het stuur van cognitieve stoornissen en dementie. De Mayo Clinic waarschuwt ook dat het verwarren van de gas- en rempedalen een ander teken kan zijn dat uw cognitieve functies achteruitgaan.

In feite is het een veel voorkomend fenomeen bij dementiepatiënten dat het een naam heeft: "verkeerde toepassing van het pedaal." Volgens The San Diego Tribune is de fout vaak: "veroorzaakt door een verlies van mentale en fysieke behendigheid, hetzij als gevolg van ziekte, medicijnen of fysieke achteruitgang als gevolg van ouderdom."

 Als je hier naar hunkert, kan het een vroeg teken van dementie zijn, zegt de studie.

Maken "trage of slechte rijbeslissingen" kan een ander teken van dementie zijn.

Senior man met slecht zicht en moeite doen om de weg te zien

Als je hebt gemerkt dat je rijvaardigheid meer in het algemeen achteruitgaat, kan dit ook een teken van dementie zijn. De Mayo Clinic zegt dat het maken van "trage of slechte rijbeslissingen" vaker dan normaal kan duiden op neurologische achteruitgang.

Het National Institute on Aging (NIA), onderdeel van de U.S. Department of Health and Human Services, merkt op dat dit achter het stuur verschillende vormen kan aannemen. Sommige mensen merken een probleem misschien pas op nadat ze onopzettelijke snelheidsovertredingen, plotselinge rijstrookwisselingen, ontvangen "twee of meer verkeersboetes," of hun verzekeringspremies zien stijgen. Het kan ook zijn dat goedbedoelende vrienden, familieleden of buren vaker opmerkingen maken over uw rijgedrag of zelfs hun bezorgdheid uiten over uw veiligheid.

Verdwalen tijdens het rijden kan u ook op een probleem wijzen.

autoverhuur gps

Ten slotte deelt de Mayo Clinic mee dat verdwalen tijdens het rijden op bekende of onbekende plaatsen een ander teken kan zijn van een neurologisch probleem. De NIA merkt echter op dat de bestuurder zich in veel gevallen misschien niet bewust is dat er een probleem is, vanwege geheugenverlies. Om deze reden raden ze aan te noteren hoe lang het duurt om je gebruikelijke boodschappen te doen als je een probleem vermoedt. "Het kost veel tijd om een ​​simpele boodschap te doen en niet in staat te zijn om uit te leggen waarom… kan erop wijzen dat de persoon verdwaald is," de organisatie waarschuwt.

Als u dementie of een andere milde cognitieve stoornis vermoedt, kunt u het beste een rijexamen plannen. U kunt beginnen met het raadplegen van deze nationale database van rijspecialisten die wordt onderhouden door de American Occupational Therapy Association, of u kunt een aanbeveling aanvragen bij het Department of Motor Vehicles van uw staat.

 Door dit ene ding twee keer per dag te doen, verlaag je het risico op dementie, zegt onderzoek.

Lauren Gray Lauren Gray is een schrijver, redacteur en adviseur uit New York. Lees verder

Geef een reactie