Als U Dit Tijdens Het Eten Opmerkt, Kan Dit Een Vroeg Teken Zijn Van Als

Amyotrofische laterale sclerose, ook bekend als ALS of de ziekte van Lou Gehrig, is een progressieve neurologische ziekte die vrijwillige spierbewegingen aantast. Naarmate motorneuronen afsterven bij ALS-patiënten, stoppen ze met het verzenden van berichten naar de spieren, totdat ze na verloop van tijd beginnen te verzwakken, te trillen en te atrofiëren. Dit betekent dat ALS-patiënten vaak last hebben van ernstige problemen met alledaagse taken zoals lopen, praten en eten, om er maar een paar te noemen.

Hoewel er enkele bekende personen zijn geweest die met ALS leefden, zoals Stephen Hawking en Lou Gehrig, wordt het als een zeldzame ziekte beschouwd, die op elk moment ongeveer 30.000 Amerikanen treft. Helaas leven mensen met ALS doorgaans slechts drie tot vijf jaar na hun diagnose, en slechts 10 procent van de patiënten overleeft 10 jaar of langer, volgens het National Institute of Neurological Disorders and Stroke. Experts zeggen dat hoewel er geen remedie is voor ALS, het herkennen van de tekenen kan leiden tot interventies die de progressie van de ziekte kunnen vertragen. Lees verder om erachter te komen welk symptoom u tijdens het eten kunt opmerken en wat u moet doen als u een probleem vermoedt.

 Als u dit in uw mond opmerkt, is uw risico op dementie hoger, blijkt uit onderzoek.

Moeite met slikken is een veelvoorkomend teken van ALS.

vrouw stikken tijdens het drinken van water;

Omdat ALS de motorneuronen aantast, de zenuwcellen die de spierbewegingen aansturen, hebben veel patiënten moeite met slikken, ook wel dysfagie genoemd. Dit kan leiden tot verhoogde incidentie van verstikking of aspiratie als gevolg van de verzwakking van bepaalde keelspieren die verantwoordelijk zijn voor de bescherming van de luchtwegen.

Dit kan dubbel gevaarlijk zijn, want wanneer een gezond persoon begint te stikken of te aspireren, produceert het lichaam automatisch een hoestreactie. Bij ALS-patiënten kunnen spierzwakte en stijfheid die respons belemmeren. Zonder een productieve hoest hebben sommige patiënten moeite om hun luchtwegen vrij te maken voor een veilige ademhaling.

Hoewel slikproblemen meestal optreden in de latere stadia van de ziekte, is er één type ALS waarvoor dysfagie als een vroeg symptoom wordt beschouwd.

Als u Bulbar ALS heeft, kunnen slikproblemen een van uw eerste symptomen zijn.

Selectieve focus van een medio-volwassen positieve arts die fysiotherapie-oefeningen uitlegt tijdens medisch consult aan een ouder echtpaar dat voor hem zit

Ongeveer 30 procent van de mensen met ALS heeft iets dat bekend staat als Bulbar ALS. In deze specifieke classificatie van de ziekte worden motorneuronen in de vroege stadia in de hersenstam vernietigd, waardoor een snelle ziekteprogressie en snellere symptomen in de spieren van het gezicht, het hoofd en de nek optreden. Om deze reden, "spieren die betrokken zijn bij ademhalen, spreken en slikken worden meestal het eerst aangetast bij deze vorm van ALS," legt ALS News Today uit.

Volgens de ALS Society of Canada heeft 86 procent van de patiënten met Bulbar ALS moeite met slikken als een vroeg symptoom. Bijna hetzelfde percentage van alle ALS-patiënten krijgt uiteindelijk moeite met slikken, hoewel het symptoom meestal later in de progressie van hun ziekte optreedt.

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief voor meer gezondheidsnieuws dat rechtstreeks in uw inbox wordt verzonden.

Zoek naar deze andere symptomen van Bulbar ALS.

Senior vrouw die lijdt aan pijn op de borst terwijl ze thuis op de bank zit. Ouderdom, gezondheidsprobleem, visie en mensenconcept. Hartaanvalconcept. Bejaarde vrouw die lijdt aan pijn op de borst binnen

Als u bang bent dat u Bulbar ALS heeft, moet u bekend raken met de andere vroege symptomen ervan. Deze omvatten onduidelijke of veranderde spraak, moeite met kauwen, verstikking tijdens het eten of drinken, en zwakte of spiertrekkingen in de spieren van het gezicht, de kaak, de keel en het strottenhoofd, of de tong.

Een tijdige diagnose is de sleutel.

Oudere patiënt en arts met maskers

Hoewel er geen Bulbar ALS-specifieke diagnostische test is en geen remedie voor de ziekte bekend is, zeggen experts dat een tijdige diagnose essentieel is voor uw prognose. Volgens de ALS Association kan een medicijn genaamd Riluzole – ook bekend als Rilutek – de progressie van de ziekte helpen vertragen en de levensduur van ALS-patiënten verlengen.

"Het duurt gemiddeld ongeveer negen tot twaalf maanden voordat iemand de diagnose ALS krijgt, vanaf het moment dat ze voor het eerst symptomen beginnen op te merken," Edward Kasarskis, MD, PhD, directeur van het ALS Center van het University of Kentucky Neuroscience Center, schrijft voor de ALS Association. Het proces omvat het uitsluiten van andere aandoeningen door middel van lichamelijk onderzoek, overleg met specialisten, bloedonderzoek, MRI’s en meer. Als u vermoedt dat uw symptomen ALS kunnen zijn, neem dan vandaag nog contact op met uw arts.

 Als je dit in je bloed hebt, heb je 42 procent meer kans op een hartaanval.

Lauren Gray Lauren Gray is een schrijver, redacteur en adviseur uit New York. Lees verder

Geef een reactie