Als U Een Ijzertekort Heeft, Stijgt Uw Risico Op Hart- En Vaatziekten

Voor je lichaam zorgen en het voorbereiden op een lang leven, komt er meestal op neer dat je ervoor zorgt dat je hart gezond is. Helaas is de schokkende realiteit dat een op de vier sterfgevallen in de U.S. het gevolg zijn van een hartgerelateerd probleem, volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). En hoewel het zorgen voor voldoende lichaamsbeweging en het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen een grote bijdrage kan leveren aan het onderhoud van uw hart en bloedvaten, kan het ook essentieel zijn om u te concentreren op het binnenkrijgen van de juiste soorten voedsel in uw lichaam. Nu heeft een nieuwe studie aangetoond dat het hebben van een tekort aan dit ene mineraal het risico op hart- en vaatziekten kan verhogen. Lees verder om te zien wat u vaker in uw dieet zou moeten verwerken.

Als je dit met je duim kunt doen, kan je hart in gevaar zijn, zegt de studie.

Als u een ijzertekort heeft, kan uw hartaandoening aanzienlijk toenemen.

Het laatste onderzoek komt uit een studie gepubliceerd op oktober. 6 in het tijdschrift Heart Failure van de European Society of Cardiology, waarin een team van wetenschappers de relatie tussen ijzertekort bij de algemene bevolking en hartaandoeningen onderzocht. Om gegevens te verzamelen, verzamelden onderzoekers 12.164 deelnemers met een mediane leeftijd van 59 uit heel Europa en classificeerden ze als ijzertekort of niet. In tegenstelling tot eerdere studies splitste het team die met ijzertekorten vervolgens op in twee subgroepen van absoluut ijzertekort en functioneel ijzertekort.

"Absoluut ijzertekort is de traditionele manier om de ijzerstatus te beoordelen, maar het circulerend ijzer wordt gemist," Benedikt Schrage, MD, de auteur van de studie van het Universitair Hart en Vasculair Centrum Hamburg, Duitsland, zei in een verklaring. "De functionele definitie is nauwkeuriger omdat het beide maatregelen omvat en de maatregelen oppikt met voldoende voorraden maar niet genoeg in omloop om het lichaam goed te laten werken."

Na te hebben vastgesteld dat 60 procent van de deelnemers absoluut ijzertekort had en 64 procent functioneel ijzertekort als een beginbasislijn, voerde het team vervolgens follow-ups uit voor een gemiddelde periode van 13.3 jaar. Gedurende deze tijd, 8.5 procent van de deelnemers werd gediagnosticeerd met hart- en vaatziekten en 4.7 procent stierf als gevolg hiervan. Vervolgens werden correcties aangebracht voor risicofactoren zoals diabetes, roken, obesitas en cholesterolgehalte. Uit de resultaten bleek dat functioneel ijzertekort geassocieerd was met een 24 procent verhoogd risico op coronaire hartziekte, 26 procent verhoogd risico op overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten en een 12 procent verhoogd risico op sterfte door alle oorzaken in vergelijking met mensen zonder functioneel ijzertekort.

Een ijzertekort op middelbare leeftijd kan vooral gevaarlijk zijn voor het risico op hart- en vaatziekten en overlijden.

Man met hoge bloeddruk die pijn op de borst ervaart terwijl hij overdag thuis zitljubaphoto /

Onderzoekers konden vervolgens inschatten hoe verschillende gezondheidsuitkomsten eruit zouden zien als er aan het begin van het onderzoek geen deelnemers waren gediagnosticeerd met ijzertekort. "Deze analyse suggereert dat als ijzertekort afwezig was geweest bij baseline, ongeveer 5 procent van de sterfgevallen, 12 procent van de cardiovasculaire sterfgevallen en 11 procent van de nieuwe diagnoses van coronaire hartziekten zich in het volgende decennium niet zouden hebben voorgedaan," Schrage zei in de verklaring:.

"De studie toonde aan dat ijzertekort veel voorkomt in deze populatie van middelbare leeftijd, waarbij bijna tweederde een functioneel ijzertekort heeft," hij voegde toe. "Deze personen hadden meer kans op het ontwikkelen van een hartaandoening en hadden ook meer kans om te overlijden in de komende 13 jaar."

Als je dit eet, heb je 46 procent meer kans om te overlijden aan een hartaandoening.

Onderzoekers concludeerden dat verder onderzoek uiteindelijk zou kunnen helpen bij het ontwikkelen van een behandeling.

Een close-up van de hand van een arts die naar een bloedmonster in een flesje reikt

Terwijl eerdere studies een verband hebben gevonden tussen ijzertekort bij patiënten bij wie al een hartaandoening was vastgesteld, was dit de eerste die dit deed in een steekproef van de algemene bevolking. Maar het team concludeerde uiteindelijk dat er meer onderzoek nodig was voordat een directe oorzaak en gevolg tussen een gebrek aan ijzer en cardiovasculaire gezondheid kon worden vastgesteld. "Dit was een observationele studie en we kunnen niet concluderen dat ijzertekort hartaandoeningen veroorzaakt," Schrage zei:. "Het bewijs groeit echter dat er een verband is en deze bevindingen vormen de basis voor verder onderzoek om de resultaten te bevestigen."

Hij voegde er ook aan toe dat toekomstige studies zich moeten concentreren op jongere delen van de bevolking van niet-Europese cohorten, en zei: "Als de relaties worden bevestigd, zou de volgende stap een gerandomiseerde studie zijn die het effect van de behandeling van ijzertekort in de algemene bevolking onderzoekt."

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief voor meer nuttige gezondheidsinformatie die rechtstreeks in uw inbox wordt verzonden. 

Veel voorkomende symptomen van ijzertekort zijn vermoeidheid, bleke huid en kortademigheid.

IJzerrijk voedsel rond een schoolbord, waaronder lever, rundvlees, rozijnen, keshew, boekweit, spinazie, tomaten, aardappelen, pure chocolade, pompoenpitten, linzen en broccoli. en aardappelen

Volgens Mayo Clinic is ijzertekort een van de meest voorkomende voedingsproblemen waarmee het grote publiek wordt geconfronteerd. Het ontbreken van het essentiële mineraal kan bloedarmoede veroorzaken, een aandoening die het vermogen van het lichaam om voldoende rode bloedcellen te produceren aantast om zuurstof naar de weefsels van het lichaam te transporteren. Uiteindelijk kan dit ertoe leiden dat het hart extra hard moet pompen om te compenseren, wat op de lange termijn kan leiden tot hartaandoeningen.

De meest voorkomende symptomen van ijzertekort zijn ongewoon moe of zwak voelen, bleke huid, kortademigheid, pijn op de borst, snelle of onregelmatige hartslag, hoofdpijn, duizeligheid en koude handen of voeten. Mayo Clinic wijst erop dat menstruerende vrouwen een uitzonderlijk hoog risico lopen door bloedverlies, vooral die met zware menstruatie.

U kunt ervoor zorgen dat u voldoende ijzer in uw dieet krijgt door voldoende van het juiste voedsel te eten. Naast vlees en zeevruchten zijn er tal van ijzerrijke groenten en fruit, waaronder bonen, linzen, tofu, tempeh, paranoten, cashewnoten, donkere bladgroenten, gedroogd fruit zoals rozijnen en abrikozen, champignons en erwten. Het wordt ook aanbevolen om uw vitamine C-inname te verhogen – waardoor uw lichaam ijzer kan opnemen – met fruit en groenten zoals broccoli, grapefruit, kiwi, bladgroenten, meloenen, sinaasappels, paprika’s en tomaten.

Als je er één glas per dag van drinkt, verklein je het risico op hart- en vaatziekten, zegt onderzoek.

Zachary Mack Zach is een freelance schrijver die gespecialiseerd is in bier, wijn, eten, sterke drank en reizen. Hij is gevestigd in Manhattan. Lees verder

Geef een reactie