De Enige Keer Dat Iemand Met Covid Je Niet Ziek Kan Maken, Zegt De Dokter

Gevallen van COVID-19 blijven pieken in het hele land, met de laatste gerapporteerde cijfers die bijna 15 miljoen totale gevallen tonen vanaf december. 7. Nu een toenemend aantal van ons het virus oploopt of eraan wordt blootgesteld, is het belangrijk om te weten wanneer u of de mensen om u heen het meest besmettelijk zijn en om de belangrijkste perioden van virale ontwikkeling te begrijpen. Lees verder om erachter te komen wanneer COVID-patiënten het meest besmettelijk zijn, wanneer ze niet meer besmettelijk zijn en wanneer ze helemaal niet besmettelijk zijn, volgens Bruce Y.Lee, MD, een senior medewerker voor Forbes. En voor meer informatie over waar het virus zich verspreidt, ga je naar Bijna alle COVID-overdracht gebeurt op deze 5 plaatsen, zegt de dokter.

Lees het originele artikel over Best Life.

Latente periode

vrouw trekt masker onder haar kin

De vroegste fase in het infectieproces is de latente periode, wanneer je besmet bent geraakt, maar het virus net wortel begint te schieten in je lichaam en zichzelf kopieert. Op dit moment ben je volgens Lee niet besmettelijk.

"Je bent niet meteen besmettelijk als het COVID-19-coronavirus je lichaam binnendringt," hij legt uit. "Het moet de cellen van je luchtwegen binnendringen, de machinerie van je cellen kapen en je cellen gebruiken als goedkope motelkamers om zich voort te planten. Zodra er voldoende nieuwe virussen zijn geproduceerd en vrijgegeven, begint u het virus te verspreiden en bent u besmettelijk."

volgens Lee, "het bereik van de latente periode is waarschijnlijk twee tot ongeveer 10 dagen." En voor meer informatie over hoe snel het virus zich kan verspreiden, ga je naar It Only Takes This Long to Get COVID in a room with something who has it.

Incubatietijd

Man buitenshuis met gezichtsmasker tijdens pandemische virusuitbraak

Dan is de incubatietijd wanneer u besmet bent geraakt maar nog geen symptomen heeft ontwikkeld. De latente periode en incubatietijd beginnen op hetzelfde moment, wanneer het virus voor het eerst uw lichaam binnenkomt. Maar "de latente periode is korter dan de incubatietijd, meestal minimaal 24 tot 48 uur korter," Lee legt uit. "Een tot twee dagen duurt meestal lang voordat het immuunsysteem herkent dat er een massale afgifte van ademhalingsvirussen is geweest en om reacties te genereren die symptomen zullen veroorzaken."

In de incubatiefase bouwt het virus zich nog steeds op in je, maar heeft het nog niet genoeg vat gekregen om je merkbare symptomen te geven. Je bent echter besmettelijk in deze tijd. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) suggereren dat de incubatietijd kan oplopen tot 14 dagen, maar onderzoek suggereert dat het meestal meer als 11 of 12 dagen is. Uit een in maart gepubliceerd onderzoek in de New England Journal of Medicine bleek dat 95 procent van de geobserveerde patiënten een incubatietijd van 12 had.5 dagen of minder. Toen bleek uit een in mei gepubliceerde studie in de Annals of Internal Medicine dat 97.5 procent van degenen die uiteindelijk symptomen ontwikkelden, deed dit binnen 11 jaar.5 dagen blootstelling. En voor meer informatie over de tekenen dat u ziek zou kunnen zijn, gaat u naar Als u dit symptoom heeft, is er een kans van 80 procent dat u COVID heeft.

besmettelijke periode

Vrouw hoest terwijl ze keel vasthoudt

Dit is de periode vanaf het einde van de latentieperiode totdat je het virus volledig hebt aangepakt en geen risico loopt om het aan iemand anders door te geven. Normaal gesproken ben je "afstoten" het virus – en mogelijk anderen besmetten – tot twee dagen voordat u symptomen krijgt. "Als de kans groot is dat u één tot twee dagen voordat u symptomen ontwikkelt besmettelijk wordt, wordt u gemiddeld drie tot vier dagen na besmetting besmettelijk," Lee merkt op:.

"Gegevens uit klinische en virologische onderzoeken die herhaalde biologische monsters van bevestigde patiënten hebben verzameld, leveren bewijs dat de uitscheiding van het COVID-19-virus het hoogst is in de bovenste luchtwegen (neus en keel) vroeg in de loop van de ziekte," stel voor dat de Wereldgezondheidsorganisatie. "Voorlopige gegevens suggereren dat mensen besmettelijker kunnen zijn rond het moment dat de symptomen beginnen in vergelijking met later in de ziekte." En voor meer informatie over wanneer besmettelijkheid het ergst is, ga je naar This Is When Iemand Is Most Like You Covid, Study Shows.

Symptomatische periode

Een oudere man zit op een bank gewikkeld in een deken terwijl hij zijn voorhoofd aanraakt en koorts voelt, lijdend aan COVID-symptomen

Dit is de periode vanaf het einde van de incubatieperiode, wanneer u voor het eerst merkbare symptomen krijgt, tot wanneer uw symptomen verdwijnen. De symptomen zijn eigenlijk het gevolg van het reageren en mobiliseren van uw immuunsysteem tegen het virus. "De meeste mensen met coronavirus die symptomen hebben, zijn niet langer besmettelijk 10 dagen nadat de symptomen zijn verdwenen," de experts van Harvard Health Publishing waarschuwen:. "Mensen die positief testen op het virus maar nooit symptomen ontwikkelen in de volgende 10 dagen na het testen zijn waarschijnlijk niet langer besmettelijk, maar nogmaals, er zijn gedocumenteerde uitzonderingen. Dus sommige experts bevelen nog steeds 14 dagen isolatie aan." En voor meer informatie over de tekenen van ziekte die u moet weten, bekijk de meest voorkomende COVID-symptomen die u zou kunnen hebben.

John Quinn John Quinn is een in Londen gevestigde schrijver en redacteur die gespecialiseerd is in lifestyle-onderwerpen. Lees verder

Geef een reactie