Dit Kan Je Eerste Teken Van Dementie Zijn, Jaren Voordat De Diagnosestudie Zegt

Dementie komt misschien maar al te vaak voor op oudere leeftijd, maar dat betekent niet dat het deel uitmaakt van normaal ouder worden. Integendeel, experts zeggen dat als het gaat om cognitieve stoornissen, het doel is om het vroeg te herkennen en snel te handelen met behulp van een combinatie van medicatie, therapieën, veranderingen in levensstijl en meer. Voor veel dementiepatiënten is die kans echter gekomen en gegaan – en de statistieken zullen in de loop van de tijd waarschijnlijk grimmiger worden. Terwijl de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zeggen dat in 2014 meer dan vijf miljoen Amerikanen aan dementie leden, verwacht de organisatie dat meer dan 14 miljoen in 2060 aan de symptomen zullen lijden, aangezien de bevolking van boven de 65 blijft toenemen.

Helaas kunnen bepaalde vormen van dementie jaren of decennia onopgemerkt blijven voordat de symptomen duidelijk worden. In feite zegt een rapport uit 2021 van de Alzheimer’s Association dat bepaalde vormen van dementie "beginnen 20 jaar of langer voordat de symptomen zich voordoen. Het begint met veranderingen in de hersenen die onmerkbaar zijn voor de betrokken persoon," de organisatie voegt toe.

Dat is precies waarom het zo essentieel is om de tekenen te herkennen zodra ze zich voordoen – en waarom een ​​groep onderzoekers van de Universiteit van Cambridge alarm slaat over een symptoom waarvan ze zeggen dat het heel goed je eerste zou kunnen zijn. Lees verder om erachter te komen welk teken van dementie u jaren voor een diagnose op een probleem kan wijzen en hoe u de hulp kunt krijgen die u nodig heeft als u het opmerkt.

 Als u dit tijdens het koken opmerkt, kan het een vroeg teken van dementie zijn, zeggen artsen.

Verhoogde apathie kan een van de eerste tekenen van dementie zijn.

verveelde zakenman die naar zijn computer kijkt

Volgens de recente studie wordt verhoogde apathie – of een gebrek aan motivatie, interesse of investering – positief geassocieerd met frontotemporale dementie (FTD) en enkele van de slechtste resultaten. Deze omvatten "functionele achteruitgang, verminderde kwaliteit van leven, verlies van onafhankelijkheid en slechtere overleving," volgens Maura Malpetti, een co-auteur van de studie en een postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling Klinische Neurowetenschappen in Cambridge.

Belangrijk is dat dit allemaal factoren zijn die soms kunnen worden verbeterd met medische, therapeutische en leefstijlinterventies als ze vroeg worden ontdekt. De onderzoekers achter de studie zeggen dat hun bevindingen kunnen helpen bij het voorspellen van het begin van FTD enkele jaren voordat andere symptomen beginnen, waardoor een "window of opportunity" om in te grijpen tijdens de vroegste stadia van de ziekte.

 Als je hier naar hunkert, kan het een vroeg teken van dementie zijn, zegt de studie.

Maar al te vaak worden gedragsveranderingen afgewezen of over het hoofd gezien.

Een oudere vrouw kijkt uit het raam van haar huis

Volgens de Cambridge-onderzoekers wordt FTD geassocieerd met significante gedragsveranderingen. Persoonlijkheidsveranderingen kunnen zijn: verhoogde impulsiviteit, sociaal ongepast gedrag, taalveranderingen of de ontwikkeling van dwangmatige of repetitieve gewoonten. Veel te vaak worden deze tekenen van dementie ten onrechte niet toegeschreven aan hersendegeneratie, maar aan depressie, luiheid of een gebrek aan sociale vaardigheden. Voor veel patiënten ondermijnt en vertraagt ​​dit de diagnose.

James Rowe, MD, PhD, een professor van de afdeling Klinische Neurowetenschappen in Cambridge en een gezamenlijke senior auteur van het onderzoek, wijst er echter op dat wanneer gedragsveranderingen zoals apathie worden herkend, ze FTD volledige decennia kunnen voorspellen voorafgaand aan de opkomst van andere symptomen. "Dementie behandelen is een uitdaging, maar hoe eerder we de ziekte kunnen diagnosticeren, hoe groter onze kans om te proberen in te grijpen en de voortgang ervan te vertragen of te stoppen," Rowe zei:.

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief voor meer gezondheidsnieuws dat rechtstreeks in uw inbox wordt verzonden.

Als u een probleem vermoedt, kan een arts uw genetische risico op FTD beoordelen.

Een oudere vrouw praat met haar arts over haar gezondheid. Ze kijkt naar haar dokter nadat ze haar heeft uitgelegd wat ze nodig heeft om gezond te zijn. De dokter houdt een tablet vast

De onderzoekers achter de studie wijzen erop dat ongeveer een derde van de patiënten met frontotemporale dementie een familiegeschiedenis van FTD heeft. Toen de onderzoekers 304 studiedeelnemers met een genetische aanleg voor FTD en 296 van hun familieleden zonder diezelfde aanleg vergeleken, ontdekten ze zelfs dat degenen met de defecte genen meer apathie vertoonden dan degenen zonder. Gebruik makend van "apathie, geheugentesten en MRI-scans van de hersenen," de onderzoekers stelden vast dat degenen met genetische mutaties een toenemende apathie ervoeren naarmate ze dichterbij kwamen "de geschatte leeftijd waarop de symptomen optreden," ondanks dat alle deelnemers zich niet bewust zijn van hun genetische status.

Als u een probleem vermoedt en meer wilt weten over uw persoonlijke risico op FTD, kunt u met een erfelijkheidsdeskundige praten over het laten testen op een genetische mutatie. "Weten of een persoon een genetische mutatie heeft, biedt nuttige informatie voor hun familie, hun arts en voor mogelijke klinische onderzoeken," legt het FTD-stoornissenregister uit. "Voor degenen die geen tekenen van ziekte vertonen, kan deze kennis de waarschijnlijke mogelijkheid voorspellen dat ze de ziekte zullen ontwikkelen," de organisatie voegt toe.

Hoe groter de apathie, hoe groter de cognitieve problemen die voor ons liggen.

Een oudere man zit in een rolstoel met een bezorgde blik op zijn gezicht

De Cambridge-onderzoekers toonden niet alleen aan dat apathie een van de eerste symptomen van dementie kan zijn, ze stelden ook vast dat de mate van apathie overeenkwam met de ernst van de dementie verderop. "Hoewel de deelnemers met een genetische mutatie zich in het begin goed voelden en geen symptomen hadden, vertoonden ze een grotere mate van apathie," Rogier Kievit, PhD, een neurowetenschapper uit Cambridge zei via persbericht:. "De hoeveelheid apathie voorspelde cognitieve problemen in de komende jaren," zei Kievit.

Bezorgd over het ontwikkelen van dementie? Neem contact op met uw arts als u een verandering in uw eigen gedrag of dat van een dierbare opmerkt.

 Dit kan een van de eerste tekenen zijn dat u dementie heeft, zeggen experts.

Lauren Gray Lauren Gray is een schrijver, redacteur en adviseur uit New York. Lees verder

Geef een reactie