Dit Maar Één Keer Drinken Verhoogt Het Risico Op Hart- En Vaatziekten, Waarschuwt Mayo Clinic

Je weet al dat wat je in je lichaam stopt ertoe doet, en dat je minder gezond eten en drinken met mate moet consumeren. Experts van Mayo Clinic waarschuwen echter dat er één populaire drank is die u een ernstig gezondheidsrisico kan opleveren, zelfs in de kleinste hoeveelheden. In feite kan zelfs een enkele portie u een verhoogd risico op hartaandoeningen geven. Lees verder om erachter te komen welk type drank alarmbellen doet rinkelen bij medische professionals.

 Als u dit merkt wanneer u hoest, kan dit een teken zijn van hartfalen.

Als u slechts één energiedrank drinkt, loopt u een verhoogd risico op hartaandoeningen.

Energiedrankjes en alcohol bij het mengen van alcohol

Energiedrankjes zoals Red Bull, Monster en Rockstar zijn enkele van de meest populaire verpakte drankjes in de U.S., en hun verkoop zal alleen maar toenemen. Maar de Mayo Clinic waarschuwt dat deze dranken ernstige bijwerkingen kunnen hebben, zelfs na het drinken van slechts één blikje van 16 ounce.

Mayo Clinic-onderzoekers rekruteerden 25 gezonde vrijwilligers met een gemiddelde leeftijd van 29 jaar om deel te nemen aan een dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie. "Elke deelnemer consumeerde binnen vijf minuten een energiedrank van 16 ounce en een placebodrankje, in willekeurige volgorde, op twee verschillende dagen, met een maximum van twee weken uit elkaar," de Mayo Clinic gedeeld via persbericht. "De placebodrank was vergelijkbaar in smaak, textuur en kleur, maar miste cafeïne en andere stimulerende middelen van de energiedrank, zoals taurine, guarana en ginseng," legden de onderzoekers uit:. De studie, die werd gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association, bracht uiteindelijk de consumptie van energiedrankjes in verband met een verhoogde bloeddruk en een hoger risico op cardiovasculaire gebeurtenissen.

 Als u dit op uw benen opmerkt, laat dan uw hart controleren, zegt Mayo Clinic.

Ze kunnen ook het stresshormoon noradrenaline verhogen.

Een jonge man die rechtop in bed zit en naar zijn borst grijpt met een gepijnigde blik op zijn gezicht

Naast het verhogen van de bloeddruk van de proefpersonen, ontdekten onderzoekers ook dat de energiedrankjes leken te triggeren "verhogingen van noradrenaline, een chemische stof voor stresshormonen, en dit kan een verhoogd risico op hartaandoeningen veroorzaken." In feite zagen de proefpersonen die echte energiedrankjes consumeerden, hun noradrenalinespiegels met ongeveer 74 procent stijgen, terwijl degenen die de placebo consumeerden een toename van 31 procent zagen.

Het drinken van energiedrankjes tijdens het sporten verhoogt ook het risico op een beroerte.

Man en vrouw die energiedrank uit fles drinken na fitness sportoefening

Hoewel een hoger risico op hartaandoeningen reden genoeg zou moeten zijn om een ​​nieuwe favoriete drank te zoeken, zeggen experts dat er nog een reden is om op je hoede te zijn voor energiedrankjes. "Energiedrankjes bevatten megadoses cafeïne en soms andere stimulerende middelen. We merken dat sommige mensen die ze gebruiken in het ziekenhuis komen met beroertes of ernstige hersenbloedingen," vertelde reumatoloog Rula Hajj-Ali, MD aan de Cleveland Clinic.

"Deze resultaten suggereren dat mensen voorzichtig moeten zijn bij het consumeren van energiedrankjes vanwege mogelijke gezondheidsrisico’s," Anna Svatikova, M.D., Ph.D., een Mayo Clinic cardiologie fellow en de eerste auteur van de studie, zei via persbericht. "Patiënten vragen naar het gebruik van energiedrankjes zou routine moeten worden voor artsen."

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief voor meer gezondheidsnieuws dat rechtstreeks in uw inbox wordt verzonden.

Zelfs jonge, gezonde personen kunnen de slechtste resultaten ervaren.

/Antonio Guillem

Iedereen kan ernstige gezondheidsproblemen krijgen na het nuttigen van energiedrankjes, ook degenen die als jong en anderszins gezond worden beschouwd. Dit is met name zorgwekkend omdat, volgens recente onderzoeken, jongeren "massaal" naar de drank. "Schattingen geven aan dat ongeveer 30 procent van de tieners in de leeftijd van 12 tot 17 jaar in de Verenigde Staten regelmatig energiedrankjes consumeert, die in verband worden gebracht met meer bezoeken aan de spoedeisende hulp en overlijden," merkt de American Heart Association (AHA) op.

Kate O’Dell, PharmD, hoogleraar farmacie en co-auteur van de Mayo Clinic-studie, is het ermee eens dat jonge mensen een demografische groep met een hoog risico zijn, dankzij hun frequente consumptie van de drank. "Energiedrankjes zijn gemakkelijk verkrijgbaar en worden vaak geconsumeerd door een groot aantal tieners en jonge volwassenen, inclusief studenten," legde ze uit aan AHA. "Begrijpen hoe deze dranken het hart beïnvloeden, is uiterst belangrijk," ze zei.

 71 procent van de vrouwen merkt dit een maand voor een hartaanval op, zegt onderzoek.

Lauren Gray Lauren Gray is een schrijver, redacteur en adviseur uit New York. Lees verder

Geef een reactie