Dit Teken Van Dementie Kan 16 Jaar Vóór De Diagnose Verschijnen, Zegt Onderzoek:

Als het gaat om het diagnosticeren van dementie, zoals bij de meeste ziekten, geldt: hoe eerder, hoe beter. Maar het vroegtijdig opmerken van symptomen kan een uitdaging zijn, vooral als ze subtiel zijn, kunnen worden toegeschreven aan het ouder worden, of gemakkelijk kunnen worden toegeschreven aan andere, minder ernstige aandoeningen. Uit een recent onderzoek is echter gebleken dat er één specifiek teken van dementie is dat tot 16 jaar kan verschijnen voordat mensen de diagnose krijgen. Om te zien waar je jezelf op moet controleren, lees verder.

 Als je naar dit ene ding hunkert, kan het een vroeg teken van dementie zijn.

Toegenomen pijn kan een vroeg teken van dementie zijn.

Een studie uit mei 2021, gepubliceerd in het medische tijdschrift Pain, toonde aan dat mensen met dementie tot 16 jaar vóór de diagnose meer pijn kunnen ervaren. De onderzoekers hebben tussen 1991 en 2019 negen keer vragenlijsten afgenomen bij 9.046 volwassenen, die bij aanvang van het onderzoek tussen de 40 en 64 jaar oud waren. In de loop van het onderzoek ontwikkelden 567 van de 9.046 deelnemers dementie.

De vragen die de onderzoekers stelden gingen specifiek over pijn, inclusief over de intensiteit van de pijn van de deelnemers en in hoeverre het hun dagelijks leven belemmerde. Terugkijkend ontdekten de onderzoekers dat deelnemers met dementie een toename van pijn rapporteerden tot 16 jaar voordat ze werden gediagnosticeerd.

Voor meer up-to-date informatie, meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief.

Vroege veranderingen in de hersenen kunnen leiden tot meer pijn.

Shot van een oudere man die lijdt aan polspijn

Een verklaring van het National Institute on Aging, dat de studie gedeeltelijk financierde, zei dat de onderzoekers opmerkten dat de hersenveranderingen die gepaard gaan met dementie tientallen jaren vóór de diagnose beginnen, dus het is onwaarschijnlijk dat pijn een risicofactor is voor de ziekte. In plaats daarvan veronderstellen ze dat chronische pijn een vroeg symptoom of verband met dementie kan zijn.

Arts Chris Airey, MD, medisch directeur bij Optimale, die niet betrokken was bij het onderzoek, vertelde Best Life dat aangezien uit onderzoek blijkt dat veranderingen in de hersenen kunnen optreden tot 34 jaar vóór de diagnose van dementie, het mogelijk is dat deze veranderingen kunnen resulteren in meer pijn vroegtijdig.

Als u meer pijn bemerkt, zoek dan naar andere veelvoorkomende vroege tekenen van dementie.

Rijpe vrouw met hoofdpijn thuis

Als u hevigere pijn ervaart of merkt dat uw pijn uw dagelijks leven in de weg staat, moet u op zoek gaan naar andere vroege tekenen van dementie. Airey zegt dat deze kunnen "omvatten geheugenproblemen, slechte concentratie, een verminderd vermogen om alledaagse taken uit te voeren en meer verwarring."

Volgens Healthline zijn moeite met het vinden van de juiste woorden, stemmingswisselingen, apathie, repetitief zijn en moeite om zich aan te passen enkele andere vroege tekenen van dementie.

Als je dit veel vraagt, kan het een vroeg teken van dementie zijn, zeggen artsen.

Zelfs als u meer pijn heeft, kunt u uw risico op het ontwikkelen van dementie verminderen.

Oma doet kruiswoordraadsel

Airey stelt voor om een ​​gezond dieet te volgen en zowel de geest als het lichaam actief te houden om het risico op dementie te verkleinen. Daarnaast pleit hij voor het vermijden van roken en het op een gezond niveau houden van het alcoholgebruik (minder dan 21 eenheden per week, dat is ongeveer twee flessen wijn).

Stanford Health Care zegt dat u uw risico op dementie ook kunt beheersen door nieuwe hobby’s te proberen, een actief sociaal leven te onderhouden, uw BMI binnen een gezond bereik te houden en eventuele gezondheidsproblemen die u heeft te beheersen.

 Als je dit niet kunt ruiken, kan het een vroeg teken van dementie zijn, zegt de studie.

Geef een reactie