Dit Zijn De Psychotische Symptomen Die Zelfs Milde Covid-Patiënten Ervaren

Veel mensen die COVID gehad beseffen dat hun symptomen niet altijd verdwijnen en soms zelfs verschuiven. Van gastro-intestinale problemen tot hersenmist, er is een lange lijst met vreemde complicaties die uit het virus kunnen voortkomen. Nu waarschuwen experts voor een ander angstaanjagend effect van het coronavirus dat jongere patiënten en zelfs mensen met milde gevallen treft. Artsen hebben ontdekt dat sommige COVID-patiënten ernstige psychotische symptomen ontwikkelen zonder ooit een psychische aandoening te hebben gehad voorafgaand aan het virus.

In een nieuw artikel in The New York Times schetsen artsen gevallen van patiënten die psychotische symptomen ervaren na hun herstel van COVID, waaronder stemmen horen, paranoia, waanideeën, moordgedachten, hallucinaties en geweld. Voor meer informatie over deze angstaanjagende effecten van COVID, lees verder, en voor meer langdurige symptomen, ga naar The "Echt verontrustend" Lang COVID-symptoom waar artsen u op willen voorbereiden.

Lees het originele artikel over Best Life.

Zelfs patiënten met milde COVID-symptomen ontwikkelen een psychose.

Depressieve vrouw 's nachts wakker, ze is uitgeput en lijdt aan slapeloosheid

Veel van de patiënten die deze symptomen ontwikkelden, hadden tijdens de ziekte zeer minimale COVID-symptomen. Psychiater Hisam Goueli, MD, vertelde The Times dat de patiënten die hij behandelde met psychose geen ademhalingscomplicaties ervoeren, maar ze hadden subtiele neurologische symptomen zoals tintelingen in de handen, duizeligheid, hoofdpijn of een verlies van geur.

Goueli zei dat patiënten zich tussen de twee weken en een paar maanden later ontwikkelen "deze diepe psychose, die echt gevaarlijk en beangstigend is voor alle mensen om hen heen."

En voor meer up-to-date informatie die rechtstreeks in je inbox wordt bezorgd, kun je je aanmelden voor onze dagelijkse nieuwsbrief.

Psychose na COVID komt vaker voor bij mensen van 30 tot 50 jaar.

man met zijn hoofd in zijn handen

The New York Times meldt dat COVID-patiënten die psychotische symptomen vertonen meestal in de dertig, veertig en vijftig zijn, wat over het algemeen een ongebruikelijke tijd is om een ​​psychose te ontwikkelen. Goueli zei dat de symptomen die hij vaker ziet samenvallen met schizofrenie bij jonge mensen of dementie bij oudere mensen.

Hij wijst er ook op dat veel patiënten zich bewust zijn van hun eigen psychose, die abnormaal is. Gebruikelijk, "mensen met een psychose hebben niet het inzicht dat ze het contact met de realiteit hebben verloren," zei Goueli.

Om meer te weten te komen over een ander vreemd COVID-symptoom, bekijk Dit vreemde symptoom zou het enige teken kunnen zijn dat je COVID hebt, zegt de studie.

Toch is het ontwikkelen van een psychose na COVID vrij zeldzaam.

Een jonge vrouw die op haar bed zit gewikkeld in een deken terwijl ze een mok thee vasthoudt, voelt symptomen van griep of coronavirus

Hoewel patiënten die ernstige psychiatrische symptomen ontwikkelen na herstel van COVID niet zo vaak voorkomen, toont het wel de omvang aan van het soort ravage dat het virus op het lichaam kan aanrichten. Een in oktober gepubliceerde studie in het tijdschrift The Lancet Psychiatry vond bewijs dat ongeveer 7 procent van de COVID-patiënten met psychiatrische complicaties – 10 van de 150 – last had van "nieuw ontstane psychose."

Naast ernstige psychotische symptomen is bekend dat COVID ook andere psychologische effecten heeft, waaronder depressie en angst. Uit een onderzoek van november, dat ook in The Lancet Psychiatry werd gepubliceerd, bleek dat COVID-patiënten "lijken een verhoogd risico op psychiatrische gevolgen te hebben, en een psychiatrische diagnose kan een onafhankelijke risicofactor zijn voor COVID-19."

Om te zien of u dit veelbetekenende coronavirussymptoom heeft, gaat u naar Als u dit symptoom heeft, is er een kans van 80 procent dat u COVID heeft.

Experts denken dat het door een ontsteking komt.

Bezorgde volwassen man met hoofdpijn

Hoewel experts de oorzaak van de psychotische symptomen na COVID nog moeten identificeren, veronderstellen ze dat ze het gevolg zijn van een ontsteking of de immuunrespons van het lichaam op het virus. "Sommige van de neurotoxinen die reacties op immuunactivatie zijn, kunnen naar de hersenen gaan, door de bloed-hersenbarrière, en kunnen deze schade veroorzaken," Vilma Gabbay, MD, de mededirecteur van het Psychiatry Research Institute in Montefiore Einstein, vertelde The Times.

Of u bent vatbaar voor het ontwikkelen van psychotische symptomen.

Vrouw kijkt uit raam tijdens lockdown

Volgens de berichtgeving van The Times suggereren experts dat sommige patiënten een psychose kunnen ontwikkelen vanwege hun genetische samenstelling of een onopgemerkte aanleg voor psychische aandoeningen. Brian Kincaid, MD, medisch directeur van de psychiatrische afdeling spoedeisende hulp van Duke, zei dat een patiënt die hij een psychose zag ontwikkelen, ook ooit een huidreactie had op een ander virus. Kincaid vertelde The Times dat dit erop zou kunnen wijzen dat het immuunsysteem van de patiënt in overdrive gaat bij het reageren op virale infecties.

Psychotische symptomen zijn ook opgetreden bij andere virussen.

man praat met een therapeut over zijn huwelijk. Hij is serieus bezig met zijn relatie met zijn vrouw

Hoewel psychotische symptomen misschien een vreemde complicatie van een virus lijken, is het niet ongekend. Jonathan Alpert, MD, voorzitter van de psychiatrie en gedragswetenschappen aan het Albert Einstein College of Medicine, vertelde The Times dat hij en zijn collega’s denken dat "dat het niet uniek is voor COVID."

Een artikel in februari gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Psychiatry ondersteunt dit idee. De onderzoekers verzamelden informatie over psychose die is gedocumenteerd tijdens meerdere pandemieën, van de griep van 1918 tot de varkensgriep van 2009. "Associaties tussen influenza-infectie en psychose zijn gemeld sinds de achttiende eeuw," de auteurs schreven. "Het is belangrijk om te benadrukken dat infectie in verband is gebracht met een verhoogd risico op verschillende psychiatrische stoornissen."

Om te zien of je dit subtiele teken van coronavirus hebt, ga je naar This Is One of the Most "Gemakkelijk over het hoofd gezien" COVID-symptomen, experts waarschuwen.

Best Life volgt voortdurend het laatste nieuws met betrekking tot COVID-19 om u gezond, veilig en geïnformeerd te houden. Hier zijn de antwoorden op uw meest prangende vragen, de manieren waarop u veilig en gezond kunt blijven, de feiten die u moet weten, de risico’s die u moet vermijden, de mythen die u moet negeren en de symptomen waar u op moet letten. Klik hier voor al onze COVID-19-verslaggeving en meld u aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Geef een reactie