Doe Dit Nooit Als Je Voor Het Slapengaan Doucht, Waarschuwt Expert

Douchen voor het slapengaan is een geweldige manier om de dag weg te spoelen. Experts zeggen dat als je het goed doet, een douche in de avond je zelfs kan helpen om te ontspannen en je klaar te maken om naar bed te gaan. Maar dat betekent niet dat het niet averechts kan werken. Bepaalde douchegewoonten kunnen je zelfs ’s nachts wakker houden. Ben jij iemand die van nachtelijke douches houdt?? Lees verder om er zeker van te zijn dat je deze ene oefening vermijdt die je slaap zou kunnen verstoren.

 Stop met wassen dit elke keer dat je doucht, zeggen artsen.

Nooit douchen bij extreme temperaturen voor het slapengaan.

Een man wast zijn haar tijdens het douchen

Als je het leuk vindt om te douchen aan de extreme uiteinden van het temperatuurspectrum, wil je misschien de gewoonte heroverwegen. Rachel Salas, MD, een slaapneuroloog bij het Johns Hopkins Center for Sleep and Wellness, vertelde The Washington Post dat het nemen van een heel warme of heel koude douche voor het slapengaan tot slaapproblemen kan leiden.

"Als je vlak voor het slapengaan een douche neemt en het een erg warme of koude douche is, kan die temperatuur je slaap negatief beïnvloeden," Salas zei. "Wat je doet, is dat je lichaamstemperatuur zo anders is dan de basislijn." Probeer een douche met een gematigde temperatuur te nemen als je van plan bent om snel daarna naar bed te gaan.

 Als u dit onder de douche doet, zeggen artsen dat u onmiddellijk moet stoppen.

Een warme douche een paar uur voor het slapengaan is het beste voor je slaap.

vrouw die lacht tijdens het douchen

Terwijl een super stomende douche slecht nieuws is om uit te rusten, heeft een warme douche het ideale effect. Phyllis Zee, PhD, hoofd slaapgeneeskunde aan de Northwestern University, vertelde The Washington Post dat het nuttig kan zijn om één tot twee uur voor het slapengaan een warme douche te nemen. Een warme douche zal uw handen, voeten en hoofd opwarmen, waardoor de warmte meer centrale lichaamsdelen verlaat, zoals uw borst of buik. Naarmate de warmte naar je ledematen gaat, daalt je lichaamstemperatuur, wat het lichaam helpt af ​​te koelen, legde Zee uit. Omdat het lichaam van nature afkoelt naarmate je dichter bij bedtijd komt, kan dit proces je helpen sneller in slaap te vallen.

"Uw circadiane ritme, uw slaap-waakcyclus, wordt geleid door uw lichaamstemperatuur en licht," slaapspecialist Whitney Roban, PhD, vertelde Well and Good. "Je wilt dat je lichaamstemperatuur daalt om de melatonine te laten stijgen. Als je uit een warme douche komt, zal je lichaamstemperatuur dalen, en … de productie van je melatonine zal toenemen. En dat zal je helpen om je slaperig te voelen."

’s Ochtends douchen is niet superieur aan ’s avonds douchen.

Een jonge vrouw staat glimlachend onder de douche

Er wordt al lang gedebatteerd of ochtend- of nachtdouches beter voor je zijn, maar experts zeggen dat het niet uitmaakt. Wanneer je liever onder de douche staat "is geen wetenschappelijke beslissing," Mona Gohara, MD, universitair hoofddocent dermatologie aan de Yale School of Medicine, vertelde The Washington Post. "Dit is een persoonlijke beslissing."

Terwijl experts zeggen dat een warme douche ’s nachts je kan helpen in slaap te vallen, kan een ochtenddouche het voordeel hebben dat je wakker wordt. En als het om je hygiëne gaat, is het belangrijkste niet wanneer je gaat douchen, maar hoe. "Het voordeel van de huid komt echt van wat je onder de douche gebruikt, wat je doet direct na het douchen," Gohara zei. "Je zou ’s ochtends kunnen douchen, of je zou’ s avonds kunnen douchen en [slechte] producten kunnen gebruiken en je huid kunnen verpesten."

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief voor meer hygiëne-inhoud die rechtstreeks in uw inbox wordt bezorgd.

En als je toch liever een warme douche hebt, blijf dan niet te lang binnen.

Bijgesneden opname van een knappe jongeman die thuis een verfrissende douche neemt

Als je eenmaal comfortabel onder de douche staat, kan het moeilijk zijn om eruit te stappen. Deskundigen waarschuwen echter dat te lang in een warme douche blijven slecht voor je huid kan zijn. Ivy Lee, MD, een in Los Angeles gevestigde dermatoloog, vertelde The Washington Post dat warme douches de huid uitdrogen omdat wanneer "je opent die huidbarrière en creëert die doorlaatbaarheid, het vermindert eigenlijk gewoon het vermogen van [de huid] om water vast te houden." Lee en andere dermatologen vertelden de krant dat ze kortere douches aanbevelen – niet meer dan 10 minuten – met water op kamertemperatuur.

Deze herinnering is vooral belangrijk voor mensen met huidaandoeningen. "Elke huidaandoening die wordt gekenmerkt door een defecte huidbarrière kan verergeren door een warme douche," dermatoloog Shari Marchbein, MD, vertelde Allure. Het "ontdoet de huid van talg, de gezonde vetten en oliën die nodig zijn voor de gezondheid van de huid, en dehydrateert de huid." Marchbein zei dat eczeem, psoriasis, acne, rosacea en een extreem droge huid allemaal kunnen worden verergerd door een lange, warme douche.

Het enige dat je nooit zou moeten doen nadat je hebt doorgespoeld, zegt een nieuwe studie.

Geef een reactie