Het Is 43 Jaar Geleden Dat ‘S Werelds Eerste Ivf-Baby Werd Geboren Bekijk Haar Nu

Elke ouder gelooft dat de geboorte van hun kind een wonder is, maar dat was echt het geval voor Lesley en John Brown. Hun dochter, Louise Joy Brown, was de eerste baby ter wereld die met succes werd geboren via in-vitrofertilisatie (IVF), een historische gebeurtenis die vandaag 43 jaar geleden plaatsvond in Lancashire, Engeland.

Louise domineerde de krantenkoppen ten tijde van haar geboorte en de pers noemde haar ’s werelds eerste "reageerbuisbaby," hoewel ze in werkelijkheid in een petrischaaltje is verwekt.

Lees verder om meer te weten te komen over het leven van Louise en wat ze nu doet.

De geboorte van Louise Joy Brown veroorzaakte opschudding binnen de religieuze en medische instellingen.

Louise Joy Brown IVF babykrantBen Birchall/PA Beelden via Getty Images

De ouders van Louise Joy Brown hebben bijna tien jaar geprobeerd een kind te krijgen, maar waren niet succesvol. Haar moeder had een obstructie in haar eileiders waardoor het bijna onmogelijk werd om een ​​kind te krijgen.

Gefrustreerd door hun onvermogen om een ​​baby te krijgen, ontmoetten ze de Britse gynaecoloog Patrick Steptoe en wetenschapper Robert Edwards, artsen in Oldham and District General Hospital in Manchester, Engeland, die aan het experimenteren waren met een zich nog steeds ontwikkelend in-vitrofertilisatieproces. Steptoe, Edwards en het ziekenhuis hielden de IVF-onderzoeken grotendeels geheim omdat ze bang waren om beschuldigd te worden van? "God spelen" door andere artsen en religieuze groeperingen die vraagtekens zetten bij de moraliteit van het verstoren van de conceptie, meldde Time.

"We bevinden ons op een gladde helling," Britse geneticus Robert J. Berry, een criticus van de praktijk, vertelde Time in 1978. "De westerse samenleving is opgebouwd rond het gezin; als je seks en voortplanting scheidt, wat gebeurt er dan met het gezin??"

Maar de geboorte van Louise gaf ook hoop aan duizenden gezinnen die worstelen om kinderen te krijgen die ze zo graag wilden. Ongelooflijk, nadat het eerste kind van de familie Brown met succes was verwekt via IVF, kregen ze vier jaar later een tweede kind via IVF – Louise’s zus, Natalie Brown, werd ’s werelds 40e succesvolle IVF-geboorte.

 Meghan Markle onthult zwangerschapsverlies in een ontroerend persoonlijk essay.

Louise trotseerde de verwachtingen toen ze later in haar leven moeder werd.

Louise Brown de eerste reageerbuisbaby met haar moeder en vader en zus omstreeks 1980David Graves/Mirrorpix/Getty Images

In het begin waren artsen bezorgd dat baby’s die via IVF werden geboren niet in staat zouden zijn om hun eigen kinderen te verwekken, maar zowel Louise als Natalie (hier afgebeeld met hun ouders) konden dit zonder IVF doen.

Louise en haar man Wesley Mullinder trouwden in 2004 en twee jaar later beviel ze van haar eerste zoon, Cameron Mullinder, zonder medische tussenkomst.

"Ik weet niet of het feit dat ze zo hun best deden om een ​​baby te krijgen enig effect op mij had, maar ik heb altijd kinderen gewild," Louise vertelde de Mail on Sunday in 2007. In 2013 verwelkomden Louise en haar man zoon Aiden Mullinder.

Natalie werd ’s werelds eerste IVF-baby die een kind verwekte zonder IVF toen ze in 1999 zwanger werd, volgens Stylist U.K. Vandaag heeft ze vijf kinderen met partner Lee Derrick.

 Vrouwelijke atleten roepen de Olympische Spelen uit om hen te dwingen dit te doen.

Nu biedt Louise ondersteuning aan andere gezinnen die door IVF gaan.

Louise Joy Brown IVF BabyDANIEL LEAL-OLIVAS/AFP via Getty Images

Louise werkt momenteel voor een vrachtbedrijf en woont met haar man en twee kinderen in Bristol, Engeland. In 2015 publiceerde ze haar memoires, My Life as the World’s First Test-Tube Baby.

Louise is ook een uitgesproken voorstander van IVF en werkt als merkpartner voor verschillende IVF-klinieken wereldwijd, waaronder een kliniek in India en de National Fertility Society in de V.S.K.

"25 juli 1978 veranderde de manier waarop de wereld tegen reproductieve geneeskunde aankeek," schreef ze onlangs op Facebook. "IVF blijft het antwoord voor iedereen die aan onvruchtbaarheid lijdt. Ik ben trots op je dat je dit pad hebt gekozen!"

Voor meer up-to-date informatie, meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief.

Louise en haar ouders hebben de weg vrijgemaakt voor ongeveer 8 miljoen kinderen die sindsdien via IVF zijn geboren.

Louise Brown, die in 1978 als eerste baby ter wereld werd geboren na de conceptie door middel van in-vitrofertilisatie (IVF), poseert voor een foto terwijl ze een conferentie bijwoont op 5 maart 2020 in Malaga, SpanjeAlex Zea/Europa Pers via Getty Images

Volgens de European Society of Human Reproduction and Embryology zijn vandaag ongeveer 8 miljoen kinderen geboren met IVF. Omdat IVF in populariteit is gegroeid, is het ook in prijs gestegen. Tegenwoordig zijn de gemiddelde kosten voor een IVF-ronde in de U.S. is $ 10.000, meldt Penn Medicine, en wordt vaak niet gedekt door de ziektekostenverzekering. Veel stellen moeten meerdere rondes van de dure behandeling ondergaan om zwanger te worden.

Maar voor degenen die moeite hebben om ouders te worden, zijn de kosten het waard. In een interview met Time in 2018 vertelde Louise dat ze nog steeds de gevolgen voelt van de moeilijke beslissing die haar ouders vier decennia geleden namen.

"Een paar maanden geleden was ik in de supermarkt met mijn man en zonen, en ik hoorde voetstappen achter me aan rennen," vertelde ze de outlet. "Het was een vrouw, en ze had een 4-jarige – dezelfde leeftijd als mijn zoon – en een kleine baby in een kinderwagen. Ze zei dat ze mijn moeder en mij altijd had willen bedanken, want zonder ons had ze die twee nooit gehad. Het laat je tranen."

50 "Zeldzaam" Gebeurtenissen die de hele tijd plaatsvinden.

Geef een reactie