Het Vergeten Schandaal Achter De Allereerste Miss America-Verkiezing Ooit

Tegenwoordig neemt de belangstelling voor de Miss America-verkiezing af, maar 100 jaar geleden was de competitie net begonnen. De allereerste Miss America-verkiezing werd gehouden in 1921, en het heette nog niet eens Miss America. In plaats daarvan werd een groep van negen jonge vrouwen uit verschillende steden in de buurt van Atlantic City, New Jersey uitgenodigd om deel te nemen aan een "Intercity schoonheidswedstrijd" tijdens een strandfestival. Maar hoewel dat onschuldig genoeg klinkt, omvatte de eerste verkiezing een conflict waarbij de twee koplopers betrokken waren, waarbij een van hen werd gediskwalificeerd voor de hoofdcompetitie en de andere voor altijd bekend werd als de eerste Miss America.

Het schandaal wordt gedetailleerd beschreven in het nieuwe boek There She Was: The Secret History of Miss America door Amy Argetsinger; een versie van het verhaal werd gepubliceerd door The Washington Post. Lees verder om erachter te komen wat er precies is gebeurd.

 Een 97-jarige voormalige Miss America weigerde dit te doen tijdens haar regeerperiode.

De koplopers waren Virginia Lee en Margaret Gorman.

Margaret Gorman in de eerste Miss America-verkiezing in 1921Fotosearch/Getty Images

Van de negen deelnemers aan de eerste Miss America waren de twee koplopers Virginia Lee uit New York City en Margaret Gorman uit Washington, D.C. Zoals veel van de winnaars van de optocht, was de 16-jarige Gorman gekozen via een wedstrijd in haar plaatselijke krant. De twintigjarige Lee daarentegen werd voor de wedstrijd gekozen door een groep illustratoren waarvoor ze model had gestaan.

"Het is bekend dat de beslissing van de rechters, die morgenavond wordt gegeven, tussen Virginia Lee . ligt . . . en Margaret Gorman," schreef de New York Tribune na de wedstrijd, volgens het artikel van Argetsinger.

Lee werd gediskwalificeerd voordat de definitieve beslissing bekend werd gemaakt.

Miss America-concurrenten in 1921Hulton Archief/Getty Images

Voordat de winnaar van de optocht werd aangekondigd, werd Lee gediskwalificeerd, omdat ze als een . werd beschouwd "professioneel" in plaats van een "amateur" net als de andere deelnemers. Zoals Argetsinger opmerkt, werd de beslissing niet volledig uitgelegd in de kranten van die tijd, maar er zijn een paar mogelijke redenen geïdentificeerd.

"Vermoedelijk had het iets te maken met haar filmcarrière: ze had al een dozijn credits op haar naam staan," Argetsinger schrijft:. Maar omdat deze eerste wedstrijd geen expliciete regels had over het niet toestaan ​​van een professionele carrière, "dit eerste seizoen had schijnbaar de deuren opengegooid voor elke vrouw."

Ten tweede was er een belangenconflict doordat Lee een nauwe band had met de hoofdjury van de wedstrijd, de illustrator Howard Chandler Christy.

En ten slotte was Lee getrouwd, wat mogelijk een probleem had kunnen zijn. Echter, zoals de Post aangeeft, "[gehuwd zijn] was technisch gezien niet tegen de regels bij die eerste optocht."

Gorman werd de eerste Miss America.

Margaret Gorman met haar Miss America-sjerp in 1922Bettmann / Getty Images

Met Lee uit de running, werd Gorman de eerste winnaar en nam de Gouden Zeemeermin-trofee mee naar huis. Zoals Argetsinger uitlegt, kan Gorman, die zich bescheiden kleedde en lang Victoriaans haar had, gezien worden als een herinnering aan een verleden tijdperk in een tijd waarin vrouwen meer rechten en vrijheid kregen en de flapper-stijl populair werd. "[Vanaf dag een," het artikel legt uit, "de optocht zette zijn sjabloon uit: Meisjes boven vrouwen. Amateur in plaats van professioneel. Old-school deugden boven moderne flair."

Lee won uiteindelijk een secundaire categorie bij de wedstrijd die speciaal voor professionals was.

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief voor meer nieuws over beroemdheden dat rechtstreeks in uw inbox wordt bezorgd.

Lee beweerde nog steeds dat ze had gewonnen, decennia na de optocht.

Deelnemers aan de Miss America-verkiezing van 2007Everett-collectie /

Volgens het artikel in de Washington Post zei Lee over de wedstrijd tijdens een interview in 1993:, "Ze kwamen terug en zeiden: ‘Oh, Virginia, je hebt gewonnen, maar we kunnen het je niet geven’.’ Dat is alles wat ze me ooit zouden vertellen. Ik heb het zonder twijfel gewonnen."

Wat Gorman betreft, ze deed het volgende jaar weer mee, en omdat er een nieuwe Miss D . was.C., ze werd bekend als Miss America, wat de naam van de competitie vestigde. Maar later in haar leven had Gorman geen goed beeld van haar optochtdagen. "Het leven was extreem, ik zeg extreem, aardig," zei ze in 1980, volgens haar overlijdensbericht van de Los Angeles Times uit 1995. Maar omdat ze Miss America was, voegde ze eraan toe:, "Ik heb er nooit om gegeven om Miss America te zijn. Het was niet mijn idee. Ik verveel me zo door alles. Ik wil echt alles vergeten."

 De 20 oudste levende beroemdheden in 2021.

Lia Beck Lia Beck is een schrijver die in Richmond, Virginia woont. Naast Best Life heeft ze geschreven voor Refinery29, Bustle, Hello Giggles, InStyle en meer. Lees verder

Geef een reactie