Meer Plantaardig Voedsel Eten Halveert Het Risico Op Hart- En Vaatziekten

Om je hart gezond te houden, zijn veel proactieve stappen nodig, vooral als het gaat om wat je eet. Hartziekte is immers de belangrijkste doodsoorzaak in de U.S., volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Voor de meeste mensen betekent het handhaven van een gezond dieet meestal het verwijderen van problematisch voedsel uit hun normale rotatie. Maar volgens twee nieuwe onderzoeken kan het eten van meer van één soort voedsel je risico op hartaandoeningen halveren. Lees verder om te zien waar je meer aan zou moeten werken in je maaltijden.

Dit is de beste manier om het risico op een hartaanval te voorspellen, zeggen experts:.

Lees het originele artikel over Best Life.

Door meer plantaardig voedsel te eten, halveer je het risico op hartaandoeningen.

man die groenten snijdt voor gezonde vegetarische salade in de keuken, close-up

De eerste van de twee onderzoeken, onlangs gepubliceerd in de Journal of the American Heart Association, was bedoeld om te bepalen hoe het aannemen van een langetermijndieet gericht op plantaardig voedsel de ontwikkeling van hartaandoeningen later in het leven zou kunnen beïnvloeden. Om hun theorie te testen, analyseerde een onderzoeksteam gegevens van 4.946 volwassenen tussen de 18 en 30 jaar die deelnamen aan de studie Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA). Deelnemers lieten hun gezondheid volgen met acht vervolgonderzoeken van 1987-88 tot 2015-16.

Onderzoekers voerden vervolgens interviews over dieetgeschiedenis en rangschikten elke deelnemer met behulp van de A Priori Diet Quality Score (APDQS) aan het begin van het onderzoek, zeven jaar en 20 jaar later. Voedingsmiddelen die als heilzaam werden geclassificeerd, waaronder groenten, fruit, bonen, volle granen en noten, kregen hogere scores dan ongunstige voedingsmiddelen zoals vetrijk rood vlees, gebakken aardappelen, zoute snacks, gebak en suikerhoudende dranken. Neutrale voedingsmiddelen werden vermeld als geraffineerde granen, aardappelen, mager vlees en schaaldieren. De onderzoekers ontdekten dat hogere scores onder deelnemers doorgaans correleerden met degenen die een plantaardig dieet aten.

De resultaten toonden aan dat deelnemers die scoorden in de top 20 percentiel van de lange termijn dieetscores 52 procent minder kans hadden om hartaandoeningen te ontwikkelen. Maar de onderzoekers ontdekten ook dat deelnemers van wie de scores tussen zeven en twintig jaar stegen – terwijl de meeste deelnemers tussen de 25 en 50 jaar oud waren – 61 procent minder kans hadden om hart- en vaatziekten te krijgen dan degenen bij wie het dieet in dezelfde periode verslechterde.

De auteurs van het onderzoek zeggen dat gezonde, plantgerichte diëten niet per se volledig vegetarisch zijn.

fruit en groenten

De auteurs van het onderzoek wezen erop dat er geen direct verband kan worden gelegd tussen cardiovasculaire gezondheid en plantaardige diëten, aangezien het een observationeel onderzoek was. Ze zeiden ook dat er weinig echte vegetariërs in de groep waren, waardoor het onmogelijk is om de effecten van een strikte plant te bepalen op basis van het risico op hartaandoeningen. Het onderzoeksteam wees er echter op dat de studie een van de eerste was die zich richtte op de langetermijneffecten van een volledig dieet in plaats van enkelvoudige voedingsmiddelen of voedingsstoffen, waardoor hun bevindingen een belangrijke opstap vormen naar een beter begrip van de relatie tussen hartgezondheid en wat we eten.

"Een voedingsrijk, plantaardig dieet is gunstig voor de cardiovasculaire gezondheid. Een plantaardig dieet is niet per se vegetarisch," Yuni Choi, PhD, de hoofdauteur van de studie en een postdoctoraal onderzoeker in de afdeling epidemiologie en gemeenschapsgezondheid aan de University of Minnesota School of Public Health, zei in een verklaring. "Mensen kunnen kiezen uit plantaardig voedsel dat zo natuurlijk mogelijk is, niet sterk verwerkt. We denken dat individuen van tijd tot tijd dierlijke producten met mate kunnen gebruiken, zoals niet-gefrituurd gevogelte, niet-gefrituurde vis, eieren en magere zuivelproducten."

Als je dit eet, heb je 46 procent meer kans om te overlijden aan een hartaandoening.

Een tweede studie vond de plantaardige "Portfolio Dieet" verminderde ook het risico op hart- en vaatziekten.

paar groenten hakken manieren waarop we ongezond zijn

In de tweede van de twee onderzoeken werd onderzocht of een plantaardig dieet aanbevolen door de Food & Drug Administration (FDA) gericht op het verlagen van "slechte" cholesterol vaak aangeduid als de "Portfolio Dieet" kan het risico op hartaandoeningen bij oudere vrouwen beïnvloeden. Volgens de American Heart Association (AHA) omvatten de nietjes: "noten; plantaardig eiwit uit soja, bonen of tofu; viskeuze oplosbare vezels van haver, gerst, okra, aubergine, sinaasappels, appels en bessen; plantensterolen uit verrijkte voedingsmiddelen en enkelvoudig onverzadigde vetten die worden aangetroffen in olijf- en koolzaadolie en avocado’s; samen met een beperkte consumptie van verzadigde vetten en cholesterol in de voeding."

Een team van onderzoekers analyseerde gegevens van 123.330 postmenopauzale vrouwen tussen de 50 en 79 jaar bij wie geen hart- en vaatziekten waren vastgesteld. Deelnemers werden vervolgens gemiddeld 15 jaar gevolgd met zelfgerapporteerde vragenlijsten over voedselfrequentie.

Het team ontdekte dat vrouwen die het Portfoliodieet het nauwst volgden, procent minder kans hadden om een ​​hartaandoening te krijgen dan vrouwen die het dieet niet volgden. Het bleek ook dat ze in het algemeen 14 procent minder kans hadden om coronaire hartziekten te ontwikkelen en 17 procent minder kans om hartfalen te ontwikkelen.

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief voor meer nuttige gezondheidsinhoud die rechtstreeks naar uw inbox wordt gestuurd.

Zelfs kleine toevoegingen aan uw dieet kunnen uw cardiovasculaire gezondheid helpen verbeteren.

Gezond vegetarisch diner. Vrouw in grijze spijkerbroek en trui die verse salade, halve avocado, granen, bonen, geroosterde groenten uit de Boeddha-kom eet. Superfood, schoon eten, dieetvoedselconcept (Gezond vegetarisch diner. Vrouw in grijze jeans en sweater

De onderzoekers wezen erop dat een directe oorzaak en gevolg niet kan worden vastgesteld als een observationele studie. Ze zeiden echter dat het ontwerp van het onderzoek en de grote steekproefset het een betrouwbare indicator maakten en drongen aan op meer onderzoek gericht op het effect van het dieet op jongere mannen en vrouwen.

"Deze resultaten bieden een belangrijke kans, omdat er nog steeds ruimte is voor mensen om meer cholesterolverlagend plantaardig voedsel in hun dieet op te nemen," John Sievenpiper, MD, PhD, senior auteur van de studie van St. Michael’s Hospital in Toronto en universitair hoofddocent voedingswetenschappen en geneeskunde aan de Universiteit van Toronto, in een verklaring:. "Met een nog grotere naleving van het Portfolio-dieetpatroon, zou men een verband verwachten met nog minder cardiovasculaire gebeurtenissen, misschien net zoveel als cholesterolverlagende medicijnen. Toch is een reductie van 11 procent klinisch zinvol en zou aan ieders minimumdrempel voor een uitkering voldoen. De resultaten geven aan dat het portfoliodieet voordelen voor de hartgezondheid oplevert."

De onderzoekers wezen er ook op dat zelfs incrementele stappen in de richting van een plantaardig dieet het risico op hartaandoeningen kunnen helpen verminderen. "We hebben ook een dosis-respons gevonden in ons onderzoek, wat betekent dat u klein kunt beginnen door één component van het Portfolio Dieet per keer toe te voegen, en meer voordelen voor de gezondheid van uw hart krijgt naarmate u meer componenten toevoegt," Andrea J. Glenn, een van de hoofdauteurs van de studie en een doctoraatsstudent aan St. Michael’s Hospital in Toronto en in voedingswetenschappen aan de Universiteit van Toronto, zei in een verklaring:.

Als je er één glas per dag van drinkt, verklein je het risico op hart- en vaatziekten, zegt onderzoek.

Zachary Mack Zach is een freelance schrijver die gespecialiseerd is in bier, wijn, eten, sterke drank en reizen. Hij is gevestigd in Manhattan. Lees verder

Geef een reactie