Verspreidt Airconditioning Het Coronavirus?? We Vroegen Een Expert

Terwijl wetenschappers en gezondheidsexperts racen om beter te begrijpen COVID-19, nieuwe vragen rijzen over wat ieder van ons kan doen om veilig te blijven. Hoe lang blijft het coronavirus op bepaalde oppervlakken?? Is het in de lucht?? Komt er een tweede golf?? En nu heeft een nieuw rapport van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) een uitbraak in een Chinees restaurant gekoppeld aan zijn airconditioningeenheid. Als de dagen warmer worden en de zomer dichterbij komt, moet u zich zorgen maken dat uw eigen airconditioning het coronavirus kan verspreiden?

Volgens de CDC was een restaurant in Guangzhou, China, de bron van een uitbraak die 10 mensen uit drie verschillende families trof die daar op januari aten. 23. Eén persoon in een gezin van vier personen droeg het virus, hoewel ze pas na die datum symptomen kregen. Maar COVID-19 is een ziekte die wordt verspreid via druppeltransmissie, en grote druppels blijven slechts korte tijd in de lucht en reizen over het algemeen minder dan een meter. Omdat de getroffen families verder uit elkaar zaten, stelde de CDC vast dat een andere factor de verspreiding hielp: airconditioning.

De CDC stelde vast dat omdat de luchtuitlaat en retourluchtinlaat voor de centrale airconditioner van het restaurant zich boven het besmette gebied bevonden, de druppeltjes hoogstwaarschijnlijk door die ventilatie werden overgedragen. Het is een eng vooruitzicht, maar wat betekent het in de praktijk?? We vroegen een expert welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen. En voor meer gezondheidsadvies, bekijk 7 stille symptomen van coronavirus die senioren moeten weten.

Hoe veilig is het om nu centrale airconditioning in je huis te gebruiken??

Slim huis. Leuke vrolijke vrouw die naar het sensorische paneel kijkt terwijl ze erop drukt

Qingyan Chen, PhD, een professor aan de Purdue University die onderzoek doet naar de overdracht van virussen via ventilatie, zegt dat er reden is om op je hoede te zijn.

"Kleine druppeltjes kunnen in de lucht zweven. Hoewel kleine druppeltjes veel minder virussen bevatten dan grote, kunnen ze door airconditioningsystemen worden overgedragen," hij legt uit. "Aangezien de meeste airconditioningsystemen geen zeer kleine druppeltjes kunnen filteren – zodat de druppeltjes terug naar binnenruimtes kunnen worden gecirculeerd – moet men zich zorgen maken over het gebruik van airconditioningsystemen."

Als het om je eigen huis gaat, zegt Chen dat je je niet al te veel zorgen hoeft te maken, tenzij een familielid al coronavirus heeft of ervan verdacht wordt het te hebben. Als dat zo is, raadt hij aan om vensters te openen om te krijgen "maximale natuurlijke ventilatie" in plaats van je airconditioner op te blazen.

"Als u één patiënt heeft of iemand in quarantaine heeft in een kamer, sluit dan de luchtretourinlaat in de kamer af," Hij raadt aan. "Dit zou voorkomen dat de lucht die mogelijk het coronavirus bevat, wordt teruggevoerd naar het centrale airconditioningsysteem."

Wat is veiliger: centrale airconditioning of raamunits?

raam airconditioning unit

Omdat raamunits slechts lucht leveren aan één binnenruimte, zouden ze volgens Chen . niet leiden tot kruisbesmetting.

"In dit COVID-19 seizoen is een raammeubel veiliger," hij zegt.

Als u alleen in een woonhuis woont, zou het goed moeten zijn om beide vormen van AC te gebruiken. (Op voorwaarde dat je de juiste social distancing blijft toepassen door anderen niet uit te nodigen in je leefruimte).) Als u in een flatgebouw woont dat gebruik maakt van centrale lucht, wilt u misschien met uw huisbaas praten over wat voor soort systeem het is. Speciale buitenluchtsystemen verwarmen en koelen ruimtes met lucht van buiten het gebouw in plaats van te recirculeren, zodat ze minder snel het coronavirus overdragen.

Zolang je comfortabel zonder kunt blijven, is het echter het veiligst om je airco helemaal uit te houden.

"Als de temperatuur blijft stijgen, kan men ’s nachts een raam openen om de kamer te koelen en het raam overdag sluiten. Dit kan de luchttemperatuur in de kamer laag houden," Chen raadt aan. "Het gebruik van een plafondventilator of tafelventilator zou ook helpen om af te koelen." Voor meer tips, bekijk 15 manieren om je huis koel te houden zonder centrale lucht.

Moet u uw airconditioner schoonmaken om verspreiding van het coronavirus te voorkomen??

Gehandschoende hand die een airconditionerfilter verwisselt

In tegenstelling tot wat u misschien had aangenomen, kan het schoonmaken van uw airconditioner nu een vergissing zijn.

Chen raadt aan te wachten met het vervangen van filters in airconditioningunits totdat de COVID-19-pandemie voorbij is, vooral omdat het filter zelf het virus kan bevatten.

"In feite heeft een ouder filter een hogere filtratie-efficiëntie dan een nieuw filter, dus u zou veilig moeten zijn [zonder het te vervangen]," hij zegt. "Het enige nadeel is dat je misschien wat minder lucht krijgt of wat meer energie gebruikt [om hem van stroom te voorzien]."

Is het veilig om een ​​heropend restaurant te bezoeken dat gebruik maakt van airconditioning??

Klanten aan tafels en serveerster in druk restaurantinterieur

Sommige staten, zoals Georgië, staan ​​toe dat eetgelegenheden weer open gaan. Maar Chen raadt af om te haasten voor een maaltijd, omdat "restaurants zijn een van de gevaarlijkste plaatsen" als het gaat om het risico op infectie.

"De meeste restaurants gebruiken mengventilatie, waarbij airconditioningsystemen zoveel mogelijk kamerlucht proberen te roeren," hij legt uit. "Druppels in restaurants zouden dus uniform worden verdeeld. Dat is geen geweldig scenario."

Chen zegt dat er een major voor nodig is "achteraf inbouwen" om eetrestaurants veilig te maken om te bezoeken voordat de pandemie volledig onder controle is. Het relatief minder risicovolle installeren "luchtverdeling onder de vloer of verdringingsventilatie" veel tijd en geld zou kosten.

Als je besluit om uit eten te gaan, raadt Chen aan om restaurants te bezoeken waar je buiten kunt eten, met inachtneming van de sociale afstand om het risico te verkleinen dat je de ziekte van een ander restaurant oploopt. Voor meer antwoorden op het coronavirus, bekijk 21 Coronavirus-mythen die u volgens artsen moet stoppen met geloven.

Best Life volgt voortdurend het laatste nieuws met betrekking tot COVID-19 om u gezond, veilig en geïnformeerd te houden. Hier zijn de antwoorden op uw meest prangende vragen, de manieren waarop u veilig en gezond kunt blijven, de feiten die u moet weten, de risico’s die u moet vermijden, de mythen die u moet negeren en de symptomen waar u op moet letten. Klik hier voor al onze COVID-19-verslaggeving en meld u aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Geef een reactie