Vragen Om Aan De Arts Te Stellen Als Ze Uw Zorgen Afwijzen

Terwijl het medische systeem van ons land zich schrap zet voor weer een nieuwe COVID piek – deze keer met de extra dreiging van de zeer overdraagbare Omicron-variant – die aan andere aandoeningen lijden, kunnen suboptimale zorg krijgen. Het is logisch: veel artsen en verpleegkundigen zijn overbelast en hebben te weinig middelen, uitgerekt door de aanhoudende pandemie. Als u niet onmiddellijk moet worden ingegrepen – of als uw diagnose niet meteen duidelijk is – kan uw arts uw zaak op een laag pitje zetten.

Deskundigen zeggen echter dat u een arts nooit uw symptomen mag laten negeren als u zich ergens zorgen over maakt. Daarom besloot Dorender Dankwa, een vierdejaarsstudent geneeskunde aan de University of Washington School of Medicine, om cruciaal advies te verspreiden in een nu virale video- over wat u moet doen als uw arts uw zorgen wegneemt. Ze zegt dat er twee belangrijke vragen zijn die u altijd aan uw arts moet stellen als u denkt dat u niet voldoende zorg krijgt:. Lees verder voor Dankwa’s ingenieuze advies, dat opnieuw wordt geplaatst door zowel medische professionals als beroemdheden.

 Als u dit ’s nachts opmerkt, laat dan een bloedtest doen, waarschuwen artsen.

Vraag eerst uw arts naar hun "differentiële diagnose."

Als je moeite hebt om een ​​arts te krijgen die je zorgen serieus neemt, raadt Dankwa aan om voor jezelf te pleiten door twee essentiële vragen te stellen. Ze zegt dat elke arts had moeten leren hoe hij de eerste vraag moest beantwoorden als een beginnende geneeskundestudent – wat betekent dat als ze niet bedachtzaam kunnen of willen antwoorden, het tijd is om een ​​nieuwe arts te zoeken.

"Ik wil dat je ze vraagt: ‘Wat is je differentiële diagnose??’" zegt Dankwa. "Dit is waar je ze overrompelt omdat ze niet verwachtten dat je dat woord zou kennen. Het betekent in feite, ‘vertel me alle andere dingen die het zou kunnen zijn’.’"

Door deze vraag te stellen, zegt ze, zal een arts een breed scala aan mogelijke oorzaken voor uw symptomen moeten overwegen en opsommen. Ze raadt aan om aantekeningen te maken, zowel om zorgvuldig informatie te verzamelen als om uw arts te laten weten dat u investeert in uw medische welzijn.

 Dit is wanneer u Tylenol moet nemen in plaats van Advil, zeggen artsen.

Vraag vervolgens om het bewijs voor en tegen die differentiële diagnose te horen.

Arts in chirurgie luistert naar de borst van een mannelijke patiënt met een stethoscoop

Zodra uw arts een uitgebreide lijst met mogelijke diagnoses heeft gedeeld, zegt Dankwa dat het tijd is om een ​​tweede vraag te stellen: "Hoe heb je die andere uitgesloten??"

Dit, zegt ze, zal uw arts ertoe aanzetten om te overwegen welk bewijs ze wel of niet hebben overwogen om u een verklaring te geven. Door blinde aannames die in hun beoordeling zijn gemaakt te benadrukken, zijn ze misschien meer bereid om verdere tests te bestellen om mogelijke oorzaken te onderzoeken. Een andere manier waarop Dankwa voorstelt om de vraag te formuleren, is:, "Wat is het bewijs voor en tegen dat verschil??"

Dankwa zegt dat zelfhulp cruciaal is voor je gezondheid en welzijn.

dokter heeft slecht nieuws voor mannelijke patiënt in ziekenhuis

De arts-in-opleiding zegt dat zelfhulp het verschil kan maken in uw medische zorg. "De sleutel om voor jezelf te pleiten is het stellen van vragen – veel vragen – en als ze boos op je worden, het zij zo. Dit is je leven," zei ze in de inmiddels beroemde video.

In het bijschrift van de video voegde ze eraan toe dat hoewel iedereen kan profiteren van meer medische zelfhulp, vooringenomenheid en discriminatie het des te belangrijker maken voor raciale minderheden. "Dit advies is voor iedereen, maar ik zal ook opmerken dat mensen van kleur eerder worden genegeerd in de klinische setting," zij schreef. "Als u alleen bent of niet voor uzelf kunt pleiten, vraag dan een familielid of vriend aan de telefoon om aanvullende vragen te stellen. Maak aantekeningen, documenteer wat je kunt. U heeft het volste recht om precies te weten wat er met uw zorg aan de hand is," ze drong er bij haar volgers op aan.

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief voor meer gezondheidsnieuws dat rechtstreeks in uw inbox wordt verzonden.

Andere experts delen dit dringende advies nu.

De video van Dankwa ging viraal nadat deze werd gedeeld door beroemdheden Viola Davis, D.L. Hughley, en meer. Maar net zo indrukwekkend hebben haar woorden geleid tot een grotere discussie onder medische professionals over de kracht van deze twee vragen.

Ten eerste, Tracy Ruscetti, PhD, een gepensioneerde professor in de microbiologie die haar eigen informatieve video’s plaatst onder de Tik Tok-handle @scitimewithtracy, deelde haar reactie op Dankwa’s video met haar eigen 657K volgers. "Ik zag net een video van een vierdejaars geneeskundestudent en zij gaf het beste advies om je eigen advocaat te zijn," zij begon. "Dat wil zeggen, uw arts vragen: ‘Wat is uw differentiële diagnose en hoe heeft u alle andere dingen geëlimineerd waarvan u zegt dat ik er geen last van heb??’"

Ruscetti herinnerde zich toen haar eigen ervaring met het aanvragen van een differentiële diagnose terwijl ze mysterieuze duizeligheid ervoer, een verhaal dat volgens haar laat zien hoe deskundige zorg eruit zou moeten zien als een diagnose onduidelijk blijft. Ze vertelde dat haar arts, die ze de.. "Best. Arts. Ooit."-leidde haar door de vier oorzaken van duizeligheid, legde vervolgens de symptomen voor elk uit en vergeleek ze met haar eigen symptomen. Een voor een, met behulp van aanvullende tests, kwamen ze tot een wederzijdse consensus dat haar symptomen niet overeenkwamen met drie van de vier verklaringen.

Hoewel de definitieve diagnose nog enkele vragen onbeantwoord liet, zegt Ruscetti dat haar arts haar een prognose kon geven en haar symptomen kon verlichten op basis van wat ze hadden uitgesloten. "Op dat moment voelde ik me helemaal rustig. Ik wist waar ik mee te maken had, ik wist wat we niet wisten over wat er met me gebeurde, ik wist hoe we de engere dingen uitsloten," ze zei. Ze sloot haar bericht af door patiënten aan te sporen hun artsen deze twee eenvoudige vragen te stellen:.

"Als ze het je niet kunnen vertellen, loop dan weg," ze waarschuwde. "Zoek een andere dokter. Een andere mening krijgen."

 Als dit lichaamsdeel u ’s nachts pijn doet, raadpleeg dan uw arts.

Lauren Gray Lauren Gray is een schrijver, redacteur en adviseur uit New York. Lees verder

Geef een reactie